Начало История на медицината Образование и обучение на Вера Подубная-Арнолди

Образование и обучение на Вера Подубная-Арнолди

От 22.05.1902г. до 03.1985г.

Образование и обучение на Вера Подубная-Арнолди - изображение

Руската изследователка Вера Подубная-Арнолди е родена на 22 май 1902 година в град Курск. Средното си образование е завършила в Харков през 1918 година.

Образованието й продължило в Университета и Селскостопанския институт в Краснодар, а след това и в Биологичното отделение на Московския държавен университет, което завършва през 1925 г.

Успяла е да защити аспирантура през 1929 г. в Катедрата по ботаника на висшите растения.

Първите си стъпки в цитоембриологията прави с помощта на голям брой изследвания, които е свързвала с общобиологичните проблеми. Цитоембриологичните изследвания на покритосеменните (напр.сложноцветните) растения, които е успяла да направи, са били отразени в статии, сред които с голямо значение са били: "Применение змбриологического метода для решения некоторых вопросов систематики покритосемянных растений" и "Змбриологический метод в систематике локритосемянных растений". Използвала цитоембриологичните изследвания и за разгадаване на редица въпроси, свързани с филогенията на растенията.

Славела се е като скромен и отзивчив педагог, общественик и организатор. Чела е курсове по ботаника, цитология и ембриология в различни висши учебни заведения и институти, давала е редовно консултации и е създала ценни кадри.

Освен това е била и организатор на немалко цитоембриологични лаборатории. Взела е активно участие в ръководството на Ботаническата секция при Московското общество на природоизпитателите; организацията и работата на голям брой симпозиуми, конгреси и съвещания в Съветския съюз и по света (Канада, Холандия, Франция, Япония, Индия, Полша, България).

И не на последно място по значение - Вера е била член на Изпълнителния комитет и председател на Научната секция на Съветско-индийското общество за културни връзки.

Починала е през март 1985 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиТестовеСнимкиПсихологияСоциални грижиАнкетиКлинични пътекиЗаведенияАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиОткритияБотаникаСпортЛечения