Начало История на медицината Образование и обучение на Гален

Образование и обучение на Гален

От 157г.

Образование и обучение на Гален - изображение

Като син на богат архитект, Гален е добре образован, а много от гърците казват за него, че е добър книжовник и философ. Неговият роден град е известен с прекрасния храм на бог Асклепий, който се посещавал от много видни фигури на Римската империя, търсещи лечение. Когато Гален е на 16 взема важното решение да преориентира своето образование и обучение, избирайки медицината, а мястото, където му се преподава лечителското изкуство е Пергам, Смирна (днешен Измир). Впоследствие Гален заминава за Александрия в Египет, където е съсредоточено най-голямото медицинско познание на древния свят. След повече от десетилетие на обучение, той се връща през 157г. в Пергам, където работи като главен лекар на гладиаторите.

През 162 година амбициозният Гален се премества в Рим. Там той бързо се изкачва в медицинската йерархия, благодарение на публичните си демонстрации по анатомия. Неговите успешни лечения на богати и влиятелни пациенти, които други медици са обявили за неизлечимо болни. По този начин Гален натрупва не само популярност, но и изгражда богати социални контакти. Приятелството му с учителя му по философия, наречен Еудем доизгражда репутацията на Гален като философ и лекар.

Гален внезапно слага край на престоя си в столицата през 166 г. През 169 г. лекарят е повикан от императорите Луций Вер и Марк Аврелий, за да се включи във военна кампания в северната част на Италия. След внезапната смърт на Вер през 169 г. Гален се завръща в Рим, където служи на Марк Аврелий и на възкачилите се на престола след него Комод и Север (Severus) като лекар.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/223895/Galen-of-Pergamum#toc2552

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниЛюбопитноСпециалистиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиТестовеСнимкиСоциални грижиПсихологияАнкетиКлинични пътекиЗаведенияНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаПроизводителиОткритияБотаникаСпортЛечения