Начало История на медицината Образование и обучение на Денис Бъркит

Образование и обучение на Денис Бъркит

От 1938г.

Образование и обучение на Денис Бъркит - изображение

Денис Бъркит е роден на 28 февруари 1911 г. в град Енискилен, Северна Ирландия. До единадесетата си неговото детство е нормално. След това той и по-малкият му брат преживяват инцидент в училище. Братята Бъркит участват в бой, в който Денис е сериозно ранен. Момчето губи дясното си око, а лекарите му поставят стъклена протеза. По ирония на съдбата, с единственото си функциониращо око, бъдещият медик успява да направи важни наблюденияи открития, с които става известен.

В гимназията Денис не показа предпочитанията си към предметите, които му харесват и го вдъхновяват. Първоначално тийнейджърът започва да учи инженерство, за да угоди на баща си, но в крайна сметка променя решението си. В училище Денис ентусиазирано се включва в местния християнски младежки клуб. Вместо да се заеме със строежа на пътища и мостове, младежът чувства, че трябва да се заеме с друга, задоволяваща душата му кариера. Денис взема решението да учи медицина.

От ранна възраст Бъркит има страст към пътуването. Като част от обучението си, той се заема със стаж като хирург в няколко болници в Ирландия и Англия. През 1938 г. полага успешно необходимия изпит за присъждане на стипендия от Кралския колеж на хирурзите. Медикът започва да изследва света.

Доктор Бъркит работи като корабен хирург. Пътува до Манджурия, Сингапур, Хонг Конг и Шанхай. Лекарят прекарва по-голямата част от пътешествието си в четене. Опитва се да открие по какъв план да подреди своето бъдеще. По-късно той казва, че: "Бог го е ръководил, а не науката".

В края на пътешествието си, лекарят решава да посвети живота си на призванието да бъде хирург. Опитва се да съчетае медицината и страстта си към пътуването. Заради това избира пътя на мисионерството. Африка се оказва идеалната дестинация за него.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: "History of medicine days", Faculty of medicine -"University of Calgary"

Снимка: http://www.cancerafrica.org/?page_id=24

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПатологияХранене при...ЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЛеченияАлт. медицинаБотаника