Начало История на медицината Образование и обучение на Едуард Дженър

Образование и обучение на Едуард Дженър

От 1757г.

Образование и обучение на Едуард Дженър - изображение

Едуард Антъни Дженър е английски учен, а ваксината срещу вариола, която е разработил се превръща в основен превантивен фактор срещу разпространението на опасното инфекциозно заболяване. Първата успешна ваксина се доразвива и остава единственото ефективно превантивно лечение срещу вариола. Неговото откритие се определя като огромен медицински пробив, спасил живота на безброй хора. През 1980 година Световната здравна организация обявява вариолата за елиминирана.

Едуард Дженър е роден на 17 май 1749 година в Бъркли, Глостършир, Англия. Неговият баща (починал е, когато Едуард е само на пет години) е проповедник в местната енория. Дженър започва обучението си (в Чипинг Содбъри, Глостършир) на осем години. Момчето е чирак на хирурга Даниел Лъдлоу. По време на обучението му се случва нещо интересно, което вероятно е допринася за неговото бъдещо откритие. Той чул момиче да разказва, че тя не се е заразила с вариола, защото тя вече е била заразена с едра шарка при кравите (заболяването е вирулентно и за хората). Това предизвиква огромното желание у Дженър да проведе изследване, проверяващо достоверността на тази информация.

Като дете, Дженър е запален наблюдател на природата. През 1770 година, след завършване на обучението си, той се премества в лондонската болница "Сейнт Джордж", за да изучава анатомия и хирургия при известния хирург Джон Хънтър. След завършване на обучението си д-р Дженър се завръща в Бъркли. Създава собствена медицинска практика, където остава до смъртта си.

Дженър и още негови колеги създават медицинско общество в Бодбъроу, Глостършир. Целта им е да има равен и непрекъснат достъп до множество статии и доклади на медицинска тематика. Дженър публикува немалко статии на тема ангина.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.famousscientists.org/edward-anthony-jenner/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниСпециалистиЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиТестовеСнимкиПсихологияСпорт и туризъмСоциални грижиАнкетиЗаведенияКлинични пътекиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиОткритияСпортБотаникаЛечения