Начало История на медицината Образование и обучение на Николай Иванович Пирогов

Образование и обучение на Николай Иванович Пирогов

От 1824г.

Образование и обучение на Николай Иванович Пирогов - изображение

Николай Иванович Пирогов е роден на 25.11.1810 година в Москва, Русия. Негов баща е майор Иван Иванович Пирогов. Николай е шестото и най-малко дете в семейството, но въпреки това се научава се да чете на различни езици още от малък. Средното образование на момчето протича в частен пенсионен. Семейният приятел, д-р Ефрем Мухин, който е професор в Московския университет, е запленен от способностите на  детето и се ангажира лично ангажирани с него. Когато Николай става на 14 години, благодарение на препоръките на професор Мухин, момчето бива прието като студент в медицинско училище (годината му на раждане в документите му е променена).

Младият мъж издържа с лекота приемните си изпити и през септември 1824 година започва да учи Московския университет. Няколко месеца по-късно баща му умира. За да помогне на семейството си, Николай трябва да съчетае обучението си с работа на непълно работно време. Той успява да започне работа в дисекционната. Тук той получава безценен опит. Работата вероятно е дала и началото на неговата съкровена мечта - да стане хирург.

След дипломирането си, медикът продължава образованието си в университета в Дорпат, който по това време се смята за една от най-добрите медицински образователни институции. В същото време той работи като хирург в местната болница. Пет години по-късно, на 26 години, д-р Пирогов успешно защитава докторска дисертация и става професор по хирургия. Тема на неговата работа е „Лигиране на коремната аорта”.

През 1841 г. Николай Пирогов бива поканен да оглави катедрата по хирургия в медицинския университет в Санкт Петербург. В същото време той открива клиника по хирургия. Медикът отговаря за обучението на военните лекари. Следователно, един учен се фокусира върху изучаването на областта на хирургията. На 41 години д-р Пирогов се заема с разработването на хирургически инструменти, които да дават възможност за извършване на успешни оперативни манипулации, дори неопитни хирурзи.
Шестнадесети октомври 1846 се определя като значителна дата за историята на медицината и хирургията, защото тогава за първи път по време на операция е въведена употребата на пълната анестезия с етер. По време на операцията медиците отчитат  пълна мускулна релаксация и липса на рефлекс у пациента.

Статията е част от историята на:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://museum.impharma.ru/text/165

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСпециалистиЗаведенияЛайфстайлОбразованиеЛюбопитноЛичностиНормативни актовеОрганизацииТестовеЗдравни съветиГеографияСнимкиПсихологияСоциални грижиСпорт и туризъмАнкетиКлинични пътекиНаправления в медицинатаПроизводителиАлт. медицинаСпортОткритияБотаникаЛеченияСтатистически проучванияВидео