Начало История на медицината Образование и обучение на Павел Баранов

Образование и обучение на Павел Баранов

От 28.07.1892г. до 17.05.1962г.

Образование и обучение на Павел Баранов - изображение

Руският учен Павел А. Баранов е роден на 28 юли 1892 г. в Москва, където е израстнал и завършил основното си образование.

През 1910 година е постъпил в Московския университет, където е успял да специализира ботаника в Катедрата по морфология и систематика на растенията под ръководството на известни тогава учени като К.Майер, Л.Курсанов и др.

Благодарение на своите учители успял да проучи в детайли методите за изследване на морфологичните структури на растенията. Заедно с тях е участвал в експедициите им, а впоследствие започнал самостоятелни екскурзии и проучвания по ембриология. Успял да опише и публикува по-голямата част от своите изследвания.

След завършване на студентското си обучение е станал преподавател в университета, занимавайки се едновременно и с научните си изследвания. Участвал е в създаването на първия университет в Средна Азия. В Средноазиатския университет работил цели 25 години. Бил е и ръководител на библиотеката и редактор на издателската дейност на бюлетини и трудове на университета.

През този 25-годишен период в Средноазиатския държавен университет Баранов успял да развие не само научна работа, но и педагогическа и обществена дейност. През 1928 г. станал професор, а през 1935 г. - доктор на биологичните науки.

Освен лекциите по основните ботанически дисциплини Баранов организирал съвършено оригинални приложни курсове по биология на памука, лозата и захарното цвекло, които изиграли важна роля в подготовката на квалифицирани селскостопански кадри в средноазиатските републики.

Съвместно със сътрудници написал оригинален курс по ботаника на руски и узбекски език, издал сборник със статии по цитология, ембриология и анатомия на памука, а също и атлас за развитието на памука. Написал е и учебници по ботаника на узбекски език за техникумите. Част от неговите млади научни кадри в Средна Азия станали негови последователи.

Неговите постижения били заслужено оценени и наградени. Узбекската ССР го удостоила със званието "Заслужил деятел на науката", а върховните съвети на Узбекската и Таджикската ССР му присъдили и почетни грамоти.

Целият си живот е посветил на науката, за което е бил високо оценен и награден. Починал е сравнително млад, на 17 май 1962 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиТестовеСнимкиСоциални грижиПсихологияАнкетиЗаведенияКлинични пътекиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиСпортОткритияБотаникаЛечения