Начало История на медицината Образование и обучение на Рита Леви-Монталчини

Образование и обучение на Рита Леви-Монталчини

От 1836г.

Образование и обучение на Рита Леви-Монталчини - изображение

Рита Леви-Монталчини е родена в Торино, Италия, на 22 април 1909 г. По време на Втората световна война тя изучава нервните клетки в  домашна лаборатория. Тези изследвания допринасят за по-късното й откритие – протеин, който стимулира растежа на симпатиковите и сензорни нерви. Впоследствие този протеин започва да се нарича растежен фактор за нерви (nerve growth factor - NGF).

Бащата на бъдещата италианска лекарка е убеден, че жените, преди всичко, трябва да бъдат добри съпруги и майки. Въпреки това, Рита събира смелост и го моли за разрешение да изучава медицина. Бащинската обич и разбиране надделяват, а Рита Монталчини бива приета в университета в Торино.

Лекарката се дипломира със степен по медицина и хирургия през 1936 година и започва работа като асистент на Джузепе Леви. В университета в Торино Рита Монталичи изучава задълбочено и с ентусиазъм техниката за оцветяване със сребро на нервните клетки, което ги прави ясно видими под микроскоп. Академичната кариера на италианската лекарка бива прекъсната от Бенито Мусолини. През 1838 година в сила влиза „Manifesto della razza” („Манифест за защита на расата”). Документът ясно подчертава италианската принадлежност към арийството. Слабата до този момент антисемитска пропаганда в Италия изкуствено се засилва, а животът на 50 000 италиански евреи става все по-несигурен и труден. Приема се Харта на училището, която е в унисон с агресивната политика, която забранява на евреите да се стремят към академична и професионална кариера. В Италия започва да се усеща „фашисткият стил" на живот.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.biography.com/people/rita-levi-montalcini-9380593

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлОбразованиеНовиниСнимкиПсихологияЛюбопитноСоциални грижиСпорт и туризъмЗдравни съветиАнкетиКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиГеографияОрганизацииНаправления в медицинатаАлт. медицинаТестовеПроизводителиОткритияСпортЛичностиБотаникаЛечения