Начало История на медицината Образование и обучение на Франц Месмер

Образование и обучение на Франц Месмер

От 1766г.

Образование и обучение на Франц Месмер - изображение

Макар и от бедно семейство Франц Месмер не усеща липсата на солидно обучение: посещава градското училище, вземайки уроци по латински и музика в съседния манастир. Музиката също е едно от любимите му занимания. От дванадесет до шестнадесет годишна възраст учи в йезуитския колеж в Констанца, а по-късно в университета в Дилниген и в Инголщат, където го посвещават в теологията. Неговите предпочитания обаче, макар и все още нестабилни, го насочват по други пътища и през 1759 година той избягва от своите наставници и заминава за Виена с намерението да следва медицина. Някои историци оценяват тази постъпка по-скоро като прищявка , отколкото призвание - както и много други в бурния живот на Франц Месмер.

Виена по тава време е един от центровете на медицинската наука. Месмер среща там някои от най-големите европейски светила на медицината като Ван Свитен и Слиерк. На тридесет и две години, през 1766 година, завършва курса с представяне на тезата "Влиянието на небесните тела", което вече показва неговото влечение към изучаване на космическия свят. В нея той пише: "Слънцето, луната и определени звезди си влияят взаимно и предизвикват на земята приливи и отливи не само в морето, а и в атмосферата; влиянието им се отразява по подобен начин и върху органичните тела посредством един повишен флуид, който възбужда и обединява всички неща във взаимни и хармонични отношения".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Фернанду Намора, "Богове и демони на медицината"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиОбразованиеЛайфстайлНовиниЛюбопитноСпециалистиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиТестовеСнимкиСоциални грижиПсихологияАнкетиКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаОткритияБотаникаСпортЛечения