Начало История на медицината Образование и практика на Ричард Брайт

Образование и практика на Ричард Брайт

От 1789г. до 1858г.

Образование и практика на Ричард Брайт - изображение

Ричард Брайт е роден на 28 септември 1789 г. в Бристол, Англия, и е третия син на заможен търговец и банкер. Той получава образованието си в Екзитър, а през 1808 г. е приет да следва медицина в университета в Единбург. През 1810 г. той се присъединява към пътешествието на Джордж Маккензи до Исландия и дава своя принос за една от главите, посветена на ботаниката и зоологията, в книгата му "Пътешествия из Исландия". След това в продължение на две години е стажант в лондонската болница на Гай и после се връща в Единбург, където през 1813 г. добива медицинската си диплома.

Брайт учи в Берлин и Виена и става известен с първата си творба "Пътешествия от Виена" (1818 г.), чиито илюстрации са създадени от него самия. През 1816 г. Ричард получава диплома от Кралския лекарски колеж  и става асистент в лондонската болница Фийвър. Четири години по-късно е назначен като асистент в Болницата на Гай и едновременно с това отваря частна практика. През 1824 г. той вече е пълноправен лекар, а през 1837 г. става личен лекар на кралица Виктория.

Като студент в Болницата на Гай, едно от най-известните медицински училища в света, Брайт получава най-доброто образование. Той е впечатлен от значението на внимателното описание на всяко заболяване. Неговите преподаватели също така наблягат на нуждата от корелация между клиничните наблюдения и крайните патологични промени в определени органи след смъртта. Неговият подход е следствие от теоретичните системи, които процъфтяват през предходния век, и предлага първата смислена основа за диагностиката и съвременните възприятия за заболяванията.

В първия том на книгата му "Доклади за медицински случаи, подбрани с цел да се илюстрират симптомите и лечението на заболявания чрез позоваване върху анатомията на болестта" Брайт свързва воднянката с албуминария с промени в бъбреците и я разграничава от натрупването на течност при сърдечни или белодробни заболявания. Вторият том на труда му е посветен на заболяванията на нервната система. Брайт пише и за други болести като острата жълта атрофия на черния дроб.

Тъй като Брайт е много уважаван като преподавател и много негови колеги се обръщат към него за консултация, Брайт отдава по-късните години от живота си на частната практика. Той умира на 16 декември 1858 г. от сърдечно заболяване, но остава в историята като невероятен лектор по патологична анатомия и медицина, автор, лекар и специалист, който променя медицината из основи  през своята епоха и оставя на идните поколения огромното си наследство.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://biography.yourdictionary.com/richard-bright

снимка: collectmedicalantiques.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСпециалистиНормативни актовеНовиниОрганизацииИзследванияЗаведенияАлт. медицинаЛайфстайлКлинични пътекиЛюбопитноСнимкиГеографияЗдравни съветиСоциални грижиНаправления в медицинатаПроизводителиОбразованиеТестовеЛичностиСпортБотаникаОткритияЛечения