Начало История на медицината Образование и обучение на Сергей Навашин

Образование и обучение на Сергей Навашин

От 02.12.1857г. до 10.12.1930г.

Образование и обучение на Сергей Навашин - изображение

Руският биолог Сергей Навашин е роден на 2 декември 1857 г. в с. Царевщина, Саратовска област. Баща му Гаврил Иванович Навашин е бил главен лекар и управител на болница, а майка му - Елисавета Алексеевна произхождала от чиновническо семейство от Москва.

За съжаление бъдещият учен губи своето семейство твърде малък. Едва на 14-годишна възраст Сергей започнал да дава частни уроци за да може да се прехранва. След завършване на гимназиалното си образование започнал да учи медицина в Медико-хирургичната академия в Ленинград.

В четвърти курс решил, че медицината не е за него и постъпил в т.нар. по това време "Естествено отделение" на Московския университет. За развитието му са оказали влияние учени като К.Тимирязев, В. Цингер, А. Бородин и други.

С течение на времето става помощник на Тимирязев въпреки липсата на никаква подготовка по ботаника и физиология на растенията. Преподавал е на студентите систематика и анатомия на растенията в Московския университет, а след това и в Петровската (Тимирязевската) селскостопанска академия.

Организирал е и провел голям брой ботанически екскурзии, събрал е голям брой материали, които успял да опише и да направи не малък брой открития, за които е бил високо оценен.

Смъртта му настъпила на 10 декември 1930 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеОрганизацииТестовеЗдравни съветиСнимкиПсихологияСоциални грижиАнкетиЗаведенияКлинични пътекиАлтернативна медицинаПроизводителиНаправления в медицинатаСпортОткритияБотаникаЛечения