Начало История на медицината Обучение на Гален до 157 година

Обучение на Гален до 157 година

От 157г.

Обучение на Гален до 157 година - изображение

В началото на кариерата си древноримският медик Гален се сблъсква с някои затруднения, които са били пречка и за други римски обучаващи се медици. Те най-вече се пораждат от еклектичния характер на медицинското образование в Древен Рим. Гален е роден през 129 година в Пергам. Получил е образование, съответстващо на стандарта за младежите, родени в най-популярните и богати семейства, живели в римската част на Мала Азия. По пътя на началото си обучение, Гален изучава гръцка литература, математика, астрономия, селско стопанство, както и специалността - тестване на семена.

На около четиринадесет или петнадесет години, той започва да изучава догмите на епикурейството. Бащата на Гален насочил сина си към изучаването на медицина. Негови учители били Сатир от Пергам, който е известен лекар-философ и Елий Аристид. Вероятно младежът е изучавал лекциите, съставени от Сатир до около 149-150 година.

Между 150 и 157 година, Гален пътува до различни известни градове, за да учи медицина. Историческите източници свидетелстват, че конкретните градове, които е посетил медикът са Смирна, Коринт и Александрия. Възможно е Гален да е усъвършенствал обучението си в източната част на Средиземно море, и по-точно градовете Лемнос и Ликия. По-късно историците твърдят, че Гален е продължил да учи в Сирия, Палестина, а също и край Мъртво море и Кипър. Той е бил особено доволен от пътуването и престоя си в Кипър, където е изградил приятелство с Прокуратора на града.

Пътуванията на медика са били изключително ценни за обучението му, тъй като той е натрупал знания за множество лекарства и средства за защита. Гален оценява тези си преживявания като много по-полезни от формалните лекции, преподавани в Смирна и други градове. По време на лекциите по анатомия, които се преподавали изключително в Александрия, Гален вероятно е работил с Хераклиан и Лиций, слушал лекциите и на Юлиян. Впоследствие, медикът написал трактат, опровергаващ схващанията на Лиций и Юлиян. В него ясно личи Галеновото несъгласие с техните медицински виждания.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.academia.edu/3614775/Galen_and_the_Gladiators_Episteme

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияЛичностиСнимкиГеографияЛайфстайлНаправления в медицинатаНовиниЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиОбразованиеОрганизацииРецептиТестовеВидеоКомпании и организацииСпортЗдравни съветиПсихологияИнтервютаФизиологияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиПроизводителиБотаникаЛечения