Начало История на медицината Обучение и образование на Джон Бракстън Хикс

Обучение и образование на Джон Бракстън Хикс

От 1823г.

Обучение и образование на Джон Бракстън Хикс - изображение

Джон Бракстън Хикс се ражда през 1823 година в малкото английско градче Рай, в графство Съсекс. Той е вторият син на банкера Едуард Хикс. В периода между 12 години и 15 години младежът е частен ученик на преподобния Дж. О. Зелууд, който му преподава в енорийското си жилище, намиращо се в близост до Уинчестър. На 18 години Хикс започва да се обучава за медик в болницата "Гай", където бързо се сдобива с популярност сред учителите и колегите си. Ето какво си спомня за него съученика му Даниел Хупър: "Никога няма да забравя неговия дружелюбен и бодър външен вид, яркия му и проницателен поглед и благородническо чело. Пъргавината му беше забележителна; той винаги бързаше – никога нито за момент не го видях без работа – той забързано би влязъл в залата; буквално би се втурнал (вероятно с огромен том на Перейра под ръка) на чина в дъното и би седял там без да се движи и да внимава до края на лекцията".

Няма две мнения по въпроса, че от началото до края на обучението си Джон се отличава като брилянтен студент. През 1844 година той държи първия си изпит в Лондонския университет, където постъпва, за да придобие бакалавърска степен по медицина. Показателно е, че тогава Бракстън завършва въпросната учебна година с пълно отличие по всички предмети. Нещо повече, британецът получава стипендия и златен медал по фармакология. През 1847 година бъдещият медик полага успешно и последния си изпит, завършвайки с отличие по физиология, сравнителна анатомия, медицина и хирургия. Много скоро след това Хикс се "докопва" до диплома от Кралския колеж на хирурзите, а през 1851г. става доктор на медицинските науки – степен, призната му от Лондонския университет.

Чувствайки се притиснат да се ожени и да започне да упражнява професията, за която е учил, той става партньор на колегата си У. Муун Тотенхем и много скоро си спечелва репутация на способен общопрактикуващ лекар. Въпрос на няколко години е професионалните му интереси да се съсредоточат не къде да е, а именно в сферата на акушерството и гинекологията.

По статията работи: Красимира Костадинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1034548/?page=3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСпециалистиСнимкиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноАнатомияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияНаправления в медицината