Начало История на медицината Обучение и образование на Яков Еленгорн

Обучение и образование на Яков Еленгорн

От 16.10.1908г. до 01.07.1964г.

Обучение и образование на Яков Еленгорн - изображение

Яков Евгениевич Еленгорн е роден на 16 октомври 1908 г. в гр. Калинин. Още от малък е проявявал интерес към рисуването, но по препоръка на своите родители е започнал обучението си в Биологическото отделение към Калининския педагогически институт. След като завършил института станал учител по химия в средното училище.

Научната си дейност започнал през 1926 година в лабораторията по експериментална еволюция на Института по физиология на растенията "К. А.Тимирязев" към АН на СССР в Москва. Нейн ръководител по това време бил световно признатият руски учен акад. С. Навашин.

През 1930 г. Яков се преместил на работа в Държавния институт по оптика в Ленинград. Там успял да използва ултравиолетовия микроскоп и създал нови методи за изследване на хромозомната структура при дрозофила и някои растения.

Важни изследвания успял да направи и след преместването си в Главната ботаническа градина в Москва през 1939 година. Успял да продължи проучванията си върху структурата на хромозомите, физиологията на растителната клетка, процеса на оплождането, немитотичното деление и др.

Я. Еленгорн е бил не само талантлив учен, но и много добър лектор и педагог. Лекциите му са били много интересни и богато онагледени. Водил е курсове по цитофизиология в доста учебни заведения:

- московския държавен университет "М. В. Ломоносов";
- селскостопанската академия "К. А. Тимирязев";
- института по генетика при АН на СССР.

Еленгорн се е проявил като всестранно надарена личност, която прави силно впечатление с богатата си ерудиция по биология и цитология на клетката, със солидната си подготовка по химия, физика и математика, с таланта си на художник, с богатата си култура и влечение към изкуствата, с умението си да работи с хората и особено със студентите и младите специалисти.

Много от неговите ученици работят в различни научни институти и университети. Проучванията, до които успял да достигне и опише, са дали голям тласък за развитието на биологичната наука. След себе си оставил немалко трудове и публикации.

Умира сравнително млад, на 56 години. Смъртта му е настъпила на 1 юли 1964 г. след тежко боледуване.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлОбразованиеНовиниЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиТестовеСнимкиСоциални грижиПсихологияАнкетиКлинични пътекиЗаведенияАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиОткритияБотаникаСпортЛечения