Начало История на медицината Общи бележки за теориите на Дарвин

Общи бележки за теориите на Дарвин

От 1850г.

Общи бележки за теориите на Дарвин - изображение

Едва ли има човек, който да не е чувал за великия Чарлз Дарвин, изучаван дори в училищата.

По-голямата част от твърденията сочат, че Дарвин е успял да докаже произхода на човека от маймуната. Според други на него се дължи доказването на растителната и животинската еволюция.

В крайна сметка се стига до заключението, че Дарвин не е открил еволюцията и неговото величие е било другаде. Той е дал материалистическо обяснение на органичната целесъобразност, представляваща съобразност с целта. Смисълът на това понятие е било в това, че органите и частите на тялото на всички живи същества по Земята, най-малките детайли на структурата им като че ли са били създадени за изпълнението на определена цел. Съвършенството на тези структури понякога навежда на мисълта за някакво създало ги разумно начало.

Според Дарвин основният движещ фактор на еволюцията е естественият отбор. Силата на наследствеността, която от поколение на поколение е възпроизвеждала формите на прадедите, е голяма, но не и безгранична. Организмите са изменчиви, като за еволюцията за най-важна се приема ненасочената, неопределена изменчивост.

Тя е приспособителна, но условията на външната среда извършват най-жестоко бракуване сред потомството, оставяйки най-приспособените. Оттук е ясно защо организмите са построени целесъобразно - всички други са унищожени в борбата за съществуване.

Отборът създава приспособеността, но не непосредствено, а чрез приспособяване на неприспособените, така както скулпторът създава статуя, премахвайки от мрамора излишните парчета.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Еволюцията днес", Б.Медников

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлГеографияНовиниОткритияСнимкиАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеЗаведенияКлинични пътекиПроизводителиОбразованиеСоциални грижиБотаникаЛеченияАнкети