Начало История на медицината Операционна маса, датираща от около 1900 година, ползвана от английския хирург Виктор Бони

Операционна маса, датираща от 1900 година, ползвана от английския хирург Виктор Бони

От 1900г.

Операционна маса, датираща от 1900 година, ползвана от английския хирург Виктор Бони - изображение

Красивата операционна маса, която може да се види на снимката по-долу (към днешна дата) може да се разгледа в колекцията от медицинско оборудване, която принадлежи на "Royal Australian and New Zealand College of Obstetricians & Gynaecologists" в Мелбърн, Австралия.

Преносимото медицинско пособие е направено от панел, изработен от ламиниран шперплат. На него има и две допълнителни ламинирани разширения, както и сгъваеми плоскости за главата и краката на пациентките. На снимката могат да се разгледат и подвижните стремена, прикрепени към долния край на централния панел. Конструкцията на операционната маса допълнително е стабилизирана чрез две летви, свързани и подсилени с метални планки, позволяващи й да се накланя и заключва в желаното положение. Този факт прави възможно застопоряването на операционната маса в позиция на Тренделенбург (под наклон от 45 градуса, при който главата на пациента е надолу, спрямо краката му). Операционната маса може да се разглобява, пренася и транспортира при нужда. 

Да поговорим за историята на това полезно медицинско пособие и кариерата на неговия притежател

Операционната маса, датираща от около 1900 година, е поръчана, притежавана и ползвана от именития английски гинекологичен хирург сър Виктор Бони от Лондон. Този известен медик наема две опитни медицински сестри, снабдява ги с два комплекта от най-често използваните медицински инструменти, за да могат да лекуват своите пациентки в домовете им. Това давало възможност на д-р Бони да прави по "три пълни операции на ден, разчитайки на работните смени на персонала”. Медикът сменя периодично помощниците и медицинските си инструменти благодарение на шофьор, управляващ специални медицински автомобили с марка „Ланчестър” или „Ролс Ройс”. Негова е отговорността да закара дежурната медицинска сестра и оборудването до конкретния адрес, на който ги очаква д-р Бони.

Пътят, който изминава операционната маса от ръцете на английския медик до медицинската колекция в Мелбърн, е не по-малко любопитен. Тя е дарена от покойния д-р Франк Форстър, който е далечен роднина на вдовицата на сър Виктор Бони - Ани Ейпълярд, родом от Тасмания. Когато той я посещава в Обединеното кралство след смъртта на д-р Бони, тя предлага на д-р Форстър операционната маса (произведена е от компания „Allen & Hanbury's P/L”), за да я дари на музея „Ranzcog”.

Значимост на кариерата на д-р Виктор Бони

Сър Виктор Бони е пионер, що се касае за хирургическата манипулация миомектомия (операция, при която се отстраняват доброкачествени образувания на маточния мускул, наречени миоми). Той удължава и усъвършенства операцията Вертхайм за отстраняването на карциноми на маточната шийка.
Доктор Боние е влиятелен преподавател, допринесъл за развитието и популяризирането на консерватизма в хирургичната гинекологична техника (той бил поддръжник на минимално инвазивната намеса). Той има трайно влияние в съвременната хирургична практика.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: victoriancollections.ne

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Открития