Начало История на медицината Описание от Авъл Корнелий Целз на начините за кръвопускане и артериотомия

Описание от Авъл Корнелий Целз на начините за кръвопускане и артериотомия

От -47г.

Описание от Авъл Корнелий Целз на начините за кръвопускане и артериотомия  - изображение

Авъл Корнелий Целз е първият римски автор, който в съхранения медицински трактат „De medicina” („За медицината”), който е част от енциклопедията му "Artes" ("Изкуства"), може да предложи на историците добър теоретичен и медицински план, касаещ миналото на гръко-римската медицина. Трактатът датира от около 47 г.пр.Хр.

Целз е посветил част от работата си на изучаването на артериотомията като метод за лечение на някои заболявания. Например, когато продължителна хрема причини възпаление, трахома и "офталмия", процедурата, която се прилагала е именно артериотомия. Въпреки това, ако хремата е в малки количества, кръвопускането не се считало за необходимо, а лечението се осъществявало само с билки и диета, за да се подобри състоянието на пациента. Освен това: "тези, които имат голяма глава няма да бъдат подпомогнати, от който и да е от двата метода на лечение."Това било от голямо значение, за да се диагностицира дали хремата произхожда от кръвоносните съдове между черепа и скалпа, или от онези, които са разположени между менингите и черепа.

Целз отбелязва, че "в повечето случаи причината за наличието на хрема се корени в кръвоносните съдове на черепа, което подтиква много лекари да правят разрези върху черепа." Други лекари правят тези разрези в горната част на черепа към слепоочията и след локализиране на мускулите - с помощта на движението на челюстите, те извършвали кръвопускане. Други, според Целз: "рисуват две линии с мастило, простиращи се от средата на едното ухо до средата на другото и от носа до върха на черепа. След това, те изрязват мястото около точката, където двете линии се сливат и след извършването на кръвопускане, те обгарят костта в тази точка." Освен това, медиците обгаряли основните кръвоносни съдове между челото и горната част на черепа и слепоочията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741521411013450

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиОрганизацииСнимкиНаправления в медицинатаОткритияЛичностиЛеченияБотаникаТестовеВидеоРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОбразованиеСоциални грижиПроизводители