Начало История на медицината Опити на средновековна Англия да контролира епидемията от чума

Опити на средновековна Англия да контролира епидемията от чума

От 1518г.

Опити на средновековна Англия да контролира епидемията от чума - изображение

Библиотеката "The Claude Moore Health Sciences Library", стопанисвана от университета във Вирджиния, притежава някои изключително редки и интересни издания на книги, формиращи любопитни исторически колекции. Когато ръководството на университета е взело решението да се сканират томовете, разказващи за чумата в Англия от началото на 16 век, била открила ценна информация за пагубното инфекциозно заболяване и законите, касаещи контрола над него.

Може да се твърди със сигурност, че в Англия чумата е била едно от първите заразни заболявания. За разлика от много други европейски страни, включително Италия и Франция, Англия не е разполагала с публично предписани предпазни мерки срещу чумата до 1518 година. Едва в края на годината кралската прокламация на Хенри VIII от месец януари 1518 година започнала да урежда начините  за контрол над "заразните инфекции". През следващите 60 години, управниците на някои английски градове съставили регламенти за контрол над чумата и за финансирането на грижите на заразените лица и погребението на загиналите.

Въпреки това, до началото на 1578 година на Острова все още не се е наблюдавала ясна централна политика, важаща за цялата страната. През тази година личният съвет, управляван от Елизабет I направил опит да се регулира чумната епидемия в цяла Англия. Новите кралски заповеди, които били заимствани от правилниците на някои европейски страни (като например Италия), очертали необходимостта да се изолира разпространението на заразата чрез обезопасяване на областите, където се наблюдава разпространението на т.нар. отровна миазма (лош, болестотворен въздух, за който се считало, че причинява заразните болести).

Друга значима мярка за защита на английското население от зловредното влияние на чумата е било отпечатването и разпространението на заповеди, съвети и препоръки, касаещи поведението и лечението на хората по време на чумната пандемия.

От казаното да тук можем да обобщим, че до 1518 година на Острова все още не е съществувал здравен административен акт, който да окаже контрол над зародилото се бедствие, а историците свидетелстват, че след този момент ситуацията започнала да се облекчава до известна степен.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://historical.hsl.virginia.edu/plague/mckeithen.cfm.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниИзследванияЛечения