Начало История на медицината Опит за отнемане на Нобеловата награда на д-р Мониш

Опит за отнемане на Нобеловата награда на д-р Мониш

От 1977г.

Опит за отнемане на Нобеловата награда на д-р Мониш - изображение

През 1977 г. Конгресът на САЩ, действал по време на президентството на Джими Картър се създава Национален комитет за защита на човека. Сред неговите основни изисквания се включва задължителното провеждане на биомедицински и поведенчески изследвания, за да се изследва тезата дали психохирургията и медицинските манипулации, сред които е и лоботомията могат да се използват за контрол на хората и да ограничат индивидуалните права.

Комитетът заключава, лоботомия може да се прилага на пациенти в изключително редки случаи, а процедурата трябва да се изпълни изключително внимателно, за да има положителен ефект.

В началото на 21 век започват все по-често да се чуват призиви Нобеловата фондация да анулира наградата на д-р Мониш, за когото се счита, че е сред откривателите на лоботомията за лечение на психическите заболявания. Решението на институцията да връчи наградата постепенно започва да бъде спрягано като „изумителна грешка” и повод учените в областта на психиатрията да преосмислят и открият нови поуки относно развитието на науката. Въпреки това фондацията отказва да предприеме действия, продължавайки да подкрепя статия, защитавайки резултатите, постигнати след приложението на лоботомията.

Тенеси Уилямс разкритикува лоботомията в пиесата си „Внезапно, миналото лято”, защото понякога е процедурата се прилагала принудително на хомосексуалисти, за да ги превърнат в "морално нормални".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Lobotomy

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлНовиниЛюбопитноГеографияОткритияСнимкиАлтернативна медицинаСоциални грижиОрганизацииРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети