Начало История на медицината Оптични инструменти от XIV - XX век

Оптични инструменти от XIV - XX век

От 1880г.

Оптични инструменти от XIV - XX век - изображение

Предполага се, че първите очила произхождат от Италия и датират от XIII век. Очилата от миналото са съставени от две лещи, захванати с щифт под формата на триъгълник, който впоследствие се трансформира в по-удобна дъговидна форма.

През XVII век очилата се използват главно като средства, които да фиксират и подпомогнат зрението, а не за зрителна корекция. Колкото по-големи са лещите, толкова по-напред в социалната стълбица е бил притежателят им. В тази връзка, за да могат красивите аксесоари да се закрепят на лицето, било нужно да се прибавят фиксиращи ленти върху рамката.

За пръв път при изработката на очила започва да се прилага странично свързване, посредством малки отвори в срединната част, като това става чрез къси връзки. По-късно връзките се удължават, обхващайки почти цялата глава. Така проблемът с фиксирането бива решен. През XVIII английският оптик Едуард Скарлет (около 1727 година) добавя дръжки към рамката на очилата, които стоят зад ушите. Така оптическите уреди придобиват част от съвременния си вид.

Наред с очилата, на доста голяма популярност са се радвали и алтернативните оптични инструменти - пенсне и монокъл. Пенсне (от френски: Pince-nez, буквално означава прищипано на носа) са очила, закрепващи се в предната част на носа. На Стария континент пенсне се е ползвало от XV век, но съвременните модели се появяват едва през 1840 година. Носенето на пенсне е най-популярно от 1880 до 1900 година, а 30 години по-късно, пенснето започва да се ползва и от по-възрастните хора. В основата на фиксацията му е същият принцип като този на очилата - фиксиране на моста с извита пружина. Иновация е появата на специалните очила с подложки за носа, които не причиняват неудобство за собственика.

За да се носят монокли, е необходимо те да се държат пред очите. Те са се ползвали от висшата класа, не били предназначени за хора, занимаващи се с ръчен труд. Поради тази причина оптичните уреди са често свързвани с високомерие и арогантност. Най-широко разпространени са моноклите в Германия и Русия, но след Втората световна война те излизат от мода, тъй като са се ползвали доста често от фашистките генерали.

Снимките по-долу показват как са изглеждали очилата.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/410

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияМедицински изследванияЗаведенияЛичностиГеографияСпециалистиЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиСпортАптекиКомпании и организацииКлинични пътекиАлтернативна медицинаЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииРецептиХранене при...ПсихологияПроизводителиБотаникаЛеченияСоциални грижиОбразованиеТестове