Начало История на медицината Основаване на "Софарма" и развитие на компанията до края на 90-те години на 20-ти век

Основаване на "Софарма" и развитие на компанията до края на 90-те години на 20-ти век

От 1990г.

Основаване на "Софарма" и развитие на компанията до края на 90-те години на 20-ти век  - изображение

През февруари 1990г. родният Научно-производствен химикофармацевтичен комбинат – София (НПХФК) преминал през редица структурни и административни промени. В крайна сметка, това преструктуриране довело до превръщането на НПХФК в дъщерна компания на съществуващото по това време стопанско обединение "Фармация" – Станке Димитров (със седалище - Дупница).

Така именно било поставено началото на българската фармацевтична компания "Софарма", както било наречено въпросното дъщерно дружество. Тя била специализирана в "научноизследователска, проектно-конструкторска, инженерно-внедрителска, производствена и търговска дейност в областта на финия органичен синтез на лекарствени средства и полупродукти, лекарствени форми, хигиенно-профилактични препарати, суровини и полупродукти за тях, биотехнологични продукти за нуждите на здравеопазването и износ". ("Фармация и дела", Наталия Ангелова, 2013г.)

Било уставено организацията да разполага с начален фонд от 34 061 лева, а на този етап от съществуването си тя вече можела да се похвали с оборудвани цели осем цеха: цех "Антипиретици"; "Химичен"; цех "Инсулин"; цех "Лиофилен"; цех "Ампулен А"; цех "Ампулен Б"; цех "Таблетен"; цех "Галеника", наследени от нейните предшественици. Разбира се, пред бранда тепърва предстояли да се случат още много нововъведения и промени.

През март 1992 г. към "Софарма" било изградено специално (и определено – много необходимо), научно звено, наречено "Център за ускорено внедряване и иновации" (ЦУВИ). На негова територия врати отворили няколко нови лаборатории: "Синтез", "Фитохимия", "Твърди дозирани лекарствени форми", "Сиропи, капки и мазилкови лекарствени форми", "Парентерални лекарствени форми", "Аналитичен контрол и стандартизация", "Научно-техническа информация". Общият брой на работещите в ЦУВИ наброявал тридесет и седем човека.

Основните цели на гореспоменатото звено били свързани преди всичко с технологична и стандартизационна модернизация на продуктовото портфолио на организацията. Важно било също така да се създадат подходящи условия за въвеждане на "добри производствени практики" (GMP), следящи за качество на продукцията и отговарящи на съвременните изисквания на фармацевтичния пазар.

Две години по-късно, през януари 1994г., "Софарма" се трансформирала в еднолично акционерно дружество с предмет на дейност - производство на медикаменти и химикофармацевтични препарати, както и търговия в страната и извън нея. Към споменатия момент, капиталът на компанията се оценявал на 928 171 хил. лв., разпределени в 928 171 поименни акции с номинална стойност по 1 000 лв. всяка.

Комплексът от сградите на организацията заемал впечатляващата площ от 85 100 кв.м. От нея 53 500 кв.м били производствена площ, 6 800 кв.м. - складова, а 24 800 кв.м  се заемали от административно-стопански сгради.  

В началото на 1996-та стартирало ново маркетингово направление на организацията, което се характеризирало с агресивно навлизане на американския пазар чрез износ на субстанции и готови лекарствени форми на "Софарма" на фитохимична основа. Както можете да се досетите и сами, определящи в предлаганата листа от асортименти били "Нивалинът", "Трибестанът" и "Табексът", както и още няколко от най-известните продукти на организацията.  

В края на 90-те фармацевтичната компания се сдобила с допълнително и модерно технологично оборудване, което включвало реактори, центрофуги и много други машини, необходими за усъвършенстването на производствения процес.  

А през септември 2000 г., след успешна приватизация, "Софарма" се превърнала в частна фармацевтична компания. Етапът на постоянно разширение и модернизация щели да продължат в бързи темпове и с отличителна динамика и през следващите няколко години.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация и дела", Наталия Ангелова

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноБотаникаНовиниСнимкиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаФизиологияРецептиЛеченияВидеоИнтервютаИзследванияЛайфстайлСпорт