Начало История на медицината Особености в личността на Гален, повлияли историята на медицината

Особености в личността на Гален, повлияли историята на медицината

От 510г.

Особености в личността на Гален, повлияли историята на медицината - изображение

Гален е повлиян от юдейството, смятан е от някои историци за монотеист. Медикът приема експерименталната медицина при строгостта на теологията. Затова църквата приема негови доктрини в течение на векове, запазвайки ги непокътнати до Възраждането. Този, който ги отрича или поправя, е обвиняван в ерес. По този начин по-голяма част от неговите анатомични и физиологични схващания, като тези за кръвната циркулация (Гален приема връзката между камерите посредством невидими отвори) и предполагаемата връзка на бронхите със сърдечните кухини, остават дълго непоклатими.

Приносът на Гален към историята на древноримската медицина достига най-голям блясък в областта на диагностиката и прогнозирането. Интересува го преди всичко най-впечатляващото лекаря явление - симптомът. Но не всички симптоми заслужават еднакво внимание - необходимо е да се изберат разумно между тях онези, които изясняват болестта и локализират местонахождението й. Едва когато се разбере мястото на болестта, се знае как да се действа.

Що се отнася до изкуството да се предвиди ходът на болестите, да се свържат те с психичното състояние и начина на живот на болния, да се проникне в отклоненията от нормалната човешка психика, което Хипократ утвърждава по необикновен начин, Гален отива още по-далеч и на това изкуство се основават неговите най-големи успехи.

По такъв начин той успява да установи, че лакомията и четирите вида нарушения в храносмилането са причина за стомашните болки на сина на консула Боеций, разстройства, които момчето премълчава пред семейството и лекарите. Лечението му се е провело около 510 г., когато Боеций е станал консул.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Фернанду Намора "Богове и демони на медицината"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети