Начало История на медицината Отдаване на почит към Николай Пирогов

Отдаване на почит към Николай Пирогов

От 25.1810г. до 11.1881г.

Отдаване на почит към Николай Пирогов - изображение

През 1881 г. руският медик Николай Пирогов бива удостоен с честта да стане пети почетен гражданин на Москва "във връзка с петдесетата годишнина от дейностите му в сферата на науката и образованието".
В началото на 1881 година, Пирогов обръща внимание на измъчващите го болка и дразнене в областта на горната челюст и твърдото небце. На 24 май, 1881 година д-р Склифосовски открива, че Николай Пирогов страда от рак на горната челюст. На 23 ноември (в 20 часа 25 минути) 1881 г. руският медик умира в село Вишня (квартал на  Виница). Тялото на Пирогов е балсамирано по новоразработен метод, приложен от д-р Войводцев и е положено в мавзолей в село Вишня.

През Втората световна война, по време на отстъплението на съветските войски, саркофагът с тялото на Пирогов бива скрит в земята, за да се избегне евентуално оскверняване. За съжаление това води до увреждане на тялото. След като този факт се установява, тленните останки биват подложени на повторна балсамация. Официално наименование на гробницата на Пирогов е "църква-гробница", а тялото на руския медик е в траурната зала - на партерния етаж на православния храм в стъклен саркофаг, който е достъпен за всеки, който желае да отдаде почит към паметта на великия учен.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.niko-tonus.net.ua/for-patients/news/36-pirogov-nikolaj-ivanovich

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗаведенияНовиниГеографияЛайфстайлАнкетиСнимкиАлт. медицинаСпортЛюбопитноЗдравни съветиТестовеСпециалистиОрганизацииНормативни актовеИнтервютаЛеченияИзследванияКлинични пътекиНаправления в медицинатаСтатистически проучванияСоциални грижиВидеоЛичности