Начало История на медицината Откриване и разработване на хепарин

Откриване и разработване на хепарин

От 1917г.

Откриване и разработване на хепарин - изображение

Дори и днес, все още има спорове по отношение на откривателя на хепарина. Заслугата за откритието на лекарството първоначално приписваме на физиолога Уилям Хауъл (1860-1945), но по-късно авторите започват да твърдят, че антикоагулантът е открит от Джей Маклийн (1890-1957) , който се заема с любопитна изследователска работа под ръководството на Хауъл в медицинското училище „John Hopkins Medical School”.
През 1916-17 Джей Маклийн, който по това време е студент с радост съдейства на изследователската работа, под ръководството на Хауъл. Маклийн изолира фосфатиди (мастноразтворими съединения) от кучешки чернодробни клетки, които имат  видими в ин-витро условия антикоагулантни свойства. Тези свойства предизвикват обилно кървене при експерименталните  животни. Въпреки научните си заслуги студентът  трябва да напусне колежа през 1917 г. поради липса на финансови средства.
Една година по-късно Хауъл и Емет Холт разработват синтезирането на мастноразтворим антикоагулант, очевидно различаващ се от този, изолиран от Маклийн. Хауъл го нарича "хепарин" (от гръцки Hepar, черен дроб, тъй като това е и тъканта, от която е било изолирано за първи път веществото).
След по-нататъшни изследвания учените представят на годишната среща на Американската Физиологична общност през 1922 водната екстракция за изолиране на новооткритото вещество.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.heparinscience.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛеченияНовиниМедицински изследванияСнимкиПроизводителиЛюбопитноАптекиНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиОрганизацииЛайфстайлРецептиКлинични пътекиСоциални грижиПрезентацииХранене при...Направления в медицинатаСпециалистиАлтернативна медицинаТестовеГеографияДиетиБотаникаСъставкиХрани и ястияЛичности