Начало История на медицината Откриване центъра на формиране на твърдата пшеница от Николай Вавилов

Откриване центъра на формиране на твърдата пшеница от Николай Вавилов

От 1930г.

Откриване центъра на формиране  на твърдата пшеница от Николай Вавилов - изображение

Смята се, че Етиопия е на първо място в света по брой на ботаническите разновидности на пшеницата и ечемика.

В своята експедиция до Етиопия ученият Николай Вавилов е установил огромно разнообразие от форми на твърдата пшеница, което му дало основание да приеме, че тя е център на формообразуването на твърди пшеници.

От тази експедиция е успял да донесе около 6000 образци на културни растения и 2000 снимки. Вавилов е останал силно впречатлен от етиопската културна флора. Много от растенията на страната за пръв път били въведени в култура в Съветския съюз.

Етиопските култур­ни растения били с много ценни качества като неполягане, едро зърно, студоустойчивост на ечемиците, безосиленост на твърдите пшеници и др. Именно тези качества били използвани в Съветския съюз за при създаването на нови сортове.

Изследвайки етиопските растения, Вавилов стига до извода, че независимо от липсата на археологически документи, страната трябва да се разглежда като самостоятелна област на световното земе­делие, където на базата на богатата диворастяща растителност е създадена собствена културна флора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиСпортСоциални грижиТестовеНормативни актовеХрани и ястияБотаникаРецептиИнтервютаЕ-тата в хранитеЛеченияОрганизацииСпециалистиВидеоКомпании и организацииКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеПроизводителиСтатистически проучвания