Начало История на медицината Шести сърдечен тон - откритието на професор Иван Митев

Шести сърдечен тон - откритието на професор Иван Митев

От 23.07.1973г.

Шести сърдечен тон - откритието на професор Иван Митев - изображение

Шестият сърдечен тон е известен още и с името на своя откривател проф.д-р Иван Митев - "тон на Митев".

Откриването на този тон е дало възможност за едно по-пълно и цялостно изследване на аномалиите на сърцето и сърдечната дейност.

Проф.д-р Ив. Митев е бил специалист по педиатрия. Целият си живот е прекарал в грижи за опазване здравето на децата. Оставил е след себе си доста трудове и е защитил всички свои дисертации (една от най-значимите е "Детска смъртност"). По-подробно се е спрял над изучаването, изследването и диагностицирането на проблемите със сърдечно-съдовата система.

Откритието ...

Своята дисертация на тема "Шести сърдечен тон", доктор Митев защитава през 1982 година, а година по-късно бива избран за директор на Научния институт по педиатрия.

Опити ...

Регистрирането на 6-ти сърдечен тон, професорът е направил при пациент, страдащ от вроден порок на сърцето. Установил го е по време на сърдечната систола. Тонът бил забелязян от професор Митев на фонокардиографския запис. Първоначално медикът бил доста объркан от видяното. Той започнал да се колебае дали това, което вижда не е случайност.

Стигнало се е до заключението, че причината, поради която до този момент тонът да не е включен в сърдечната диагностика, се къренила в неправилното разбиране за носкочестотния канал на записа. Д-р Митев е успял да опровергае тогавашните некоректни твърдения за маловажността на този канал. Медикът бранел своите твърдения и поддържал тезата си за безценната информация за състоянието на сърцето, която всъщност носи шестият тон.

Започнало провеждането на много изследвания и наблюдения, свързани с теорията на професора, които са продължили цели седем години. Проучени били голям брой фонокардиографски записи на пациенти, целящи да се изясни медицинското естество на новия сърдечен тон.

Проведен бил експериментален опит с хора над 20 години (430 на брой - мъже и жени). Използван бил шестканален апарат. При 14 % от тях бил регистриран шести сърдечен тон. Той бил засечен между първи (свързан със систолата) и втори (свързан с диастолата) сърдечен тон, като по-голямата близост била до втория.

Хипотези на проф. Митев за възникване на 6-ти сърдечен тон:

  • тонът настъпва в резултат на трептенията, които се пораждат при разтягането на стената на аортата и новото сърдечно свиване в края на сърдечната систола;
  • причината за възникването на 6-ти сърдечен тон е в трептенията, които се пораждат в камерната стена по време на систола;

Медикът стигнал е до заключението, че този тон се среща много рядко при децата. Д-р Митев е направил изследване със здрави деца, при които установил шести сърдечен тон, едва при 1% от тях. Благодарение на този факт, той стигнал до извода, че шестият сърдечен тон спада към патологичните изменения на сърдечната дейност. Тон е бил често долавян при деца, заболели от миокардит, стеноза на аортната и митралната клапа.

Не след дълго, трудът на професора бива високо оценен - неговото откритие получава и международно признание. Това революционно откритие увековечило професор Митев завинаги в историята на българската и световната медицина, факт, с който можем само да се гордеем.

На 12 март 1981 година откритието на проф. д-р Митев е вписано в Златната книга на Института за изобретения и рационализации, а самият Тодор Живков е връчил диплом за откритието.

***

В чест на професор Иван Митев, през 1994 година е създадена българска пощенска марка илюстрираща шестият сърдечен тон по време на систола на фонокардиограма. Смята се, че това е единствената пощенска марка, илюстрираща данни от кардиологията.

В памет на великия откривател, комитетът е решил да издигне паметник, а улицата, на която е живеел медикът (в село Крушовица) получила неговото име, в знак на уважение пред труда му.

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Ваня Рельовска, „Български откриватели и изобретатели“
2. http://heart.bmj.com/content/81/4/334.full
3. http://www.ptmbojinov.com/2012/12/innovations-in-the-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНаправления в медицинатаФизиологияЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииНовиниСпециалистиЗаведенияХранене при...ЛюбопитноСнимкиАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛайфстайлСпортБотаникаДиетиКлинични пътекиПроизводителиИнтервютаСоциални грижи