Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Откриване на витамини А и D в началото на 20 век

Откриване на витамини А и D в началото на 20 век

от 08 юни 2017г., обновено на 28 май 2025г.
Редактор: Ирина Тенева
Откриване на витамини А и D  в началото на 20 век - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

От 1913г.

Акценти

  • Витамин D е стероидно вещество, от което се нуждаят всички гръбначни организми, за да поддържат фосфат и калций в кръвта в тесни нормални граници.
  • Историята на витамин D започва в началото на 17 в., когато са направени първите описания на заболяването рахит при деца и на остеомалация при възрастни.
  • Доказателство, което за първи път подсказва за съществуването на витамин А, е наблюдението от 1881 г., че вещество, налично в прясното мляко, подпомага нормалното развитие и живот.

Историята на витамин D датира от повече от 350 години. Тя започва в началото на 17 в., когато са направени първите описания на заболяването рахит при деца и на остеомалация при възрастни (нарушена минерализация на костите). По онова време не е имало точни медицински представи и подробности какво представляват тези болести и способи да ги отличат от други костни заболявания, но трактатите, споменаващи симптомите, и литографиите, показващи костни деформации, подобни на рахит, могат да се считат за доказателство, че става въпрос за дефицит на витамин D. Минават още 250 години, докато се определи причината за този недостиг в периода 1900-1920 г., когато лекари и биохимици разбират каква е ролята на слънчевата светлина и установяват химическата структура на двете основни форми на молекулата на витамин D, D2 и D3.

Изминават още 50 години, докато през 1967 г. не е описан за първи път метаболизмът на витамин D и открита неговата активна форма - 1,25-дихидроксивитамин D. Тогава става известно, че витаминът има свой собствен набор от специализирани механизми, при който транспортни протеини, метаболитни ензими и рецептор служат като медиатори за действието на витамин D в костите и в много други тъкани в тялото, където оказва безброй физиологични ефекти.

> Какво представлява витамин D

> Историята на витамин А

>>> По-високите нива на витамин D в мозъчната тъкан са свързани с по-добра когнитивна функция

Какво представлява витамин D

Витамин D е стероидно вещество, от което се нуждаят всички гръбначни организми, за да поддържат фосфат и калций в кръвта в тесни нормални граници. По този начин те имат здрав скелет, имунна функция, мускулни контракции и оптимални клетъчни функции. Наименованието "витамин D" е термин, въведен от диетолози, а не химично название. В човешката биология обикновено се отнася до две вещества - витамин D3 (известен като холекалциферол, от животински произход) и витамин D2 (наричан ергокалциферол, от гъбичен или растителен произход). И двете форми имат почти еднаква ефикасност, близки метаболитни модели и оказват еднакви ефекти в тялото.

детски ръце, протегнати към слънцето

Познания за рахита и дефицита на витамин D (1650-1890)

За изследователите няма съмнение, че рахитът съществува в Европа много преди да бъде признат за специфично заболяване през 15 в. Самото название на болестта е документирано в домашна разписка на семейство от Англия от 1632 г., а най-ранното печатно доказателство за рахита като заболяване, водещо до смърт, е открито в Лондонския закон за смъртността от 1634 г. Предполага се, че терминът "рахит" произлиза от диалектната дума "rucket", употребявана в Дорсет, която значи "да дишаш трудно". Други мнения сочат като негов произход англосаксонската дума "wrikken", която е със значение "извивам се".

Остеомалацията и рахитът са описани детайлно за пръв път от Даниел Уислър в Холандия през 1645 г. Той ги представя като състояние, при което костите са слабо минерализирани и деформирани. Пет години по-късно Франсис Глисън в книгата си "De Rachitide" публикува за първи път литографии на деца с изкривявания на краката и скелетни деформации, които са характерни белези на дефицит на витамин D.

Недостигът на витамин D е отчасти резултат от неправилния кожен синтез на витамин D3 от 7-дехидрохолестерол, усложнен от нисък хранителен прием на витамин D2 от гъбични или растителни източници, както и на D3 от продукти с животински произход. Индустриалната революция в Западна Европа предизвиква масивно замърсяване на въздуха чрез дим от мелници и изгаряне на изкопаеми горива. Това води до драстично намаляване на количеството UV светлина, достигащо до земята. Новите индустриални работни места привличат работници от селските райони, които отиват мрачни, слабо осветени градове, където излагането им на UV светлина се редуцира и синтезът на витамин D в кожата намалява. Поради тази причина случаите на рахит през 18 и 19 в. се увеличават драстично в индустриализираните градове на Северна Европа. Заболяването е особено разпространено във Великобритания от 16 до 20 в. и вероятно заради това в старите текстове е наричано "английската болест".

До края на 18 в. мненията какво причинява рахита са разделени на две тези - една част от учените смятат, че той е вследствие липсата на някакво хранително вещество, защото има наблюдения, че маслото от черен дроб на треска помага при лечението. В началото на 19 в. Снядецки документира в Полша различна честота на болестта при градските и селските жители и предполага намесата на някакъв фактор на околната среда - въздуха или слънчевата светлина. До края на 19 в. се води ожесточен дебат от какво се провокира рахитът и как двете теории могат да бъдат съгласувани.

Как е открит витамин D (1890-1930)

Към 1890 г. някои изследователи категорично подкрепят становището и представят доказателства, че има големи географски разлики в броя на случаите на рахит в различните части на Обединеното кралство и Северен и Южен Китай. Един от тях - медицинският мисионер Палм, изказва предположение, че излагането на деца на слънчева светлина ще ги излекува. По-късно учени от Европа и САЩ - Буххолц, Ян Рачински, Курт Хулдшински, Хариет Чик, Алфред Хес и Милдред Уейнсток, извършват опити, които показват, че лабораторни животни и деца с рахит могат да бъдат лекувани със слънчева светлина или облъчвани с живачни дъгови лампи като терапия. Това ясно сочи, че липсата на излагане на UV светлина е една от причините за рахит.

Привържениците на теорията, че недостигът на хранително вещество е причина за болестта също се опитват да докажат своята теза. Началото на 20 в. е значим период по отношение на хранителните изследвания. Диетолозите демонстрират, че диетата от високо пречистени въглехидрати, мазнини, протеини и сол не може да подпомогне напълно растежа и живота на зрели животни. Чрез добавяне на различни "следови фактори" специалистите успяват да възстановят растежа и пълния набор от физиологични действия. Първият от тези фактори е тиаминът, който лекува неврит и който е открит от Казимир Функ. Той го определя като "витамин" и по-късно тиаминът е преименуван на витамин В1 - едно от веществата, които се определят като "следови съединения, които се получават от храната и са необходими в малки количества на ден и изпълняват съществена роля, критична за живота". Витамин D също е идентифициран като едно от тези вещества, имащи съществена роля в растежа на скелета, калциевата и фосфатната хомеостаза. Ако се спазват стриктно постулатите, той не би трябвало да бъде назоваван "витамин", защото може да бъде набавен и чрез излагане на UV светлина и не е нужно да се приема с храната.

Идентифицирането на хранителния фактор, назован по-късно витамин D, от Елмър Макколъм не може да се откъсне от приноса и на други изследователи. Например сър Едуард Меланби разсъждава, че рахитът може да се дължи на хранителен дефицит и успява да създаде кучета бигъл с тежък рахит, като им дава овесени ядки, а след това ги лекува с масло от черен дроб на треска. Съставът му е от липиди и съдържа голямо количество витамин А, така че не е ясно каква може да е активната съставка. Макколъм нагрява и пропуска кислород (1913 г.) през маслото от черен дроб на треска с цел да разруши витамин А. С изненада установява, че маслото все още лекува рахит. Съобразявайки се с новата номенклатура на витамините, той дава името витамин D на новото вещество. Но учените продължават да се питат как да се съгласуват очевидно несвързаните открития, че ултравиолетовата светлина и хранителното вещество, наречено витамин D, са способни да лекуват рахит. Отговор на този въпрос дава Хари Стийнбок от университета Уисконсин-Мадисън, когато установява, че слънчевата светлина или UV облъчването на животните или на тяхната храна води до увеличаване на съдържанието но витамин D и съответно до излекуване от рахит. По-късно Стийнбок демонстрира, че облъчените биоактивни вещества могат да бъдат добавени към мляко, което представлява първото насищане на храни с витамин D.

В края на 20-те години на миналия век Адолф Виндаус и екип изолират антирахитично вещество от смес от облъчени растителни стероли и го назовават витамин D1, но не успяват да разберат структурата му. Впоследствие е доказано британски учени, че витамин D1 е смес от витамин D2 и тахистерол. Виндаус и колегите му после потвърждават състава на витамин D2, както и изолират и идентифицират антирахитичния витамин D3 или холекалциферол от животински произход, и неговия кожен прекурсор 7-дехидрохолестерол. За това си постижение, включително и за откритието на няколко други стерола, Виндаус получава Нобелова награда за химия през 1928 г.

Химически синтезираните витамини D2 и D3 проправят пътя и дават възможност на учените да изучават техните биологични функции и метаболизъм. Витамин D играе основна роля в калциевата и фосфатната хомеостаза, той стимулира абсорбцията на двете вещества от червата, на калция в костите и реабсорбцията му в бъбреците. И трите функции служат за повишаване нивата на калций и фосфат в кръвта, което от своя страна осигурява добро здраве и предотвратяване на рахит. Обстойното изследване на тези физиологични функции се извършва в периода 1930-1960 г. Науката разкрива, че витамин D е тясно свързан с действието на други хормони, свързани с калция и фосфата, например с паратироидния хормон и с калцитонина.

След 1960 г. учените се питат дали функциите на витамин D се изпълняват от самия него или от негови евентуални метаболити. Затова започват интензивни изследвания за изучаването на неговия метаболизъм и така се достига до първия идентифициран естествен метаболит на витамин D, след това и на останалите. След 1975 г. се пише историята на откриването на клетъчния му механизъм, функциите и на човешките заболявания, свързани с витамин D.

Историята на витамин А

Доказателство, което за първи път подсказва за съществуването на витамин А, е наблюдението от 1881 г., че вещество, налично в прясното мляко, подпомага нормалното развитие и живот. В сравнение с други класически хормони, витамин А не може да се синтезира от организма, той се доставя чрез храната под формата на ретинилови естери в животински продукти и β-каротин в плодовете и зеленчуците. Особеното при него е, че дефицитът му води до големи здравословни проблеми, но в същото време излишъкът му също провокира такива - податливост към фрактури или вторична остеопороза.

>>> Витамин А - хранителни източници, ползи и странични ефекти

Какво представлява витамин А

Витамин А е мастноразтворимо съединение, което се открива както в животински продукти, така и в растителни. Отнася се до вещества, които притежават биологичната активност на ретинола и които се характеризират с ненаситни изопреноидни верижни структури. Днес се знае, че витаминът има главно значение за нормалния растеж, зрението, репродукцията и имунитета, както и че участва в патологични процеси като рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и кожни заболявания.

чаши със сок от моркови и зеленчука

Откриване на витамин А

Учените тръгват, така да се каже, по следите на витамин А още през 1881 г., когато Николай Лунин прави своето наблюдение, че възрастни мишки не могат да оцелеят, приемайки храна, съдържаща само протеини, въглехидрати, мазнини, вода и сол. Ако към нея се добави сухо мляко или преживяват само на мляко, те остават живи. По-късно се установява, че неизвестно мастоподобно вещество в яйчения жълтък е нужно, за да бъдат в добро здраве гризачите. През 1909 г. се потвърждава твърдението, че млякото съдържа важно вещество - в експеримент плъхове, приемащи основните хранителни вещества според преобладаващата догма - въглехидрати, мазнини, протеини и минерали, умирали, но след като се добави към храната им и мляко, те оставали живи и здрави.

Основополагащите опити, които разкриват съществуването на витамин А, се провеждат от Фредерик Хопкинс, който през 1912 г. съобщава, че млади плъхове, хранени с нишесте, протеини, свинска мас, тръстикова захар и минерали, повишават теглото си много по-малко в сравнение с други плъхове, които приемат същата храна, но с добавени малки количества мляко. Освен това Хопкинс изпробва и обратната схема - спира млякото на първите гризачи и те забавят растежа си, а когато започва да го дава на тези от втората група, те започват да растат бързо. Неговото заключение е, че присъстващият в малко количество "допълнителен фактор" в млякото, е от съществено значение за живота, макар ученият да не е наясно кое точно е веществото. Същата година Казимир Функ предлага всички второстепенни основни хранителни вещества в храните да се наричат "витамини". Той погрешно смята, че всички тези фактори са "жизненоважни амини", което довежда до това, че "допълнителният хранителен фактор", понякога назоваван "мастноразтворим А", в крайна сметка получава името "витамин А".

Фредерик Хопкинс е награден с Нобелова награда за медицина и физиология през 1929 г. за идентифицирането на витамини заедно с холандеца Кристиан Ейкман, който открива, че заболяването бери-бери се повлиява от съединение, съдържащо се в ориза (тиамин, витамин В1). Хопкинс обаче винаги изтъква приноса на Николай Лунин.

Мишки с недостиг на витамин А са хранени с каротеноиди и резултатите показват, че те си набавят липсите. Това доказва, че каротинът е предшественик на витамин А. Швейцарецът Паул Карер дава описание на химическата формула на каротеноида и по-късно демонстрира как той може да се преобразува във витамин А. След това прави наблюдения, при които установява химичната структура на самия витамин, използвайки екстракти от масло от черен дроб на треска. Ученият получава Нобелова награда за това свое постижение през 1937 г. Същата година витамин А е кристализиран, а в края на 40-те години е синтезиран и произведен в голям мащаб, за да се прилага за лечение на дефицит.

Статията е част от историята на:

  • История на витамините
Източник:
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9066576/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11070503/
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

УЕЛБЕЙБИ КАПКИ ЗА БЕБЕТА 30 мл ВИТАБИОТИКС
32.60лв.

УЕЛБЕЙБИ КАПКИ ЗА БЕБЕТА 30 мл ВИТАБИОТИКС

АЛАЙВ МАКС ПОТЕНСИ МУЛТИВИТАМИНИ капсули * 90 NATURE'S WAY
55.60лв.

АЛАЙВ МАКС ПОТЕНСИ МУЛТИВИТАМИНИ капсули * 90 NATURE'S WAY

АКНЕ АУТ КОМПЛЕКТ 3 СТЪПКИ ПРОТИВ ПЪПКИ
74.90лв.

АКНЕ АУТ КОМПЛЕКТ 3 СТЪПКИ ПРОТИВ ПЪПКИ

ЦЕНТРУМ A-Z ЖЕНИ таблетки * 30
36.20лв.

ЦЕНТРУМ A-Z ЖЕНИ таблетки * 30

ВИТАМИКС МУЛТИВИТАМИНИ А - Я таблетки * 30 ФОРТЕКС
15.30лв.

ВИТАМИКС МУЛТИВИТАМИНИ А - Я таблетки * 30 ФОРТЕКС

АПТАМИЛ 1 ОРГАНИК 800 г
61.40лв.

АПТАМИЛ 1 ОРГАНИК 800 г

Коментари към Откриване на витамини А и D в началото на 20 век

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Откриване на витамини А и D  в началото на 20 век
    www.framar.bg 
    на 03 August 2025 в 07:54
    Коментирайте "Откриване на витамини А и D в началото на 20 век"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Домат
  • Лечение при остеопороза
  • Изследване на витамин Д
  • Може ли да се предозира витамин Д?
  • Рискове при прием на витамин А
  • Трябва да се внимава с дозировката на витамин D
  • Прием на добавки по време на кърмене
  • Ползи за здравето от слънчевата светлина
  • Подобрете зрението си с тученица
  • Витамин D (Калциферол) – хранителни източници, дневна необходимост и роля за организма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Комбинация от витамини преди зачеване ?

преди 1669 дни, 17 часа и 44 мин.

Витамини D, C и Цинк - кои продукти ще ми препоръчате?

преди 1964 дни, 21 часа и 47 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 17 дни, 18 часа и 36 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 22 дни, 21 часа и 58 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 24 дни, 21 часа и 36 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 29 дни, 19 часа и 55 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФЕРВЕКС ЗА ДЕЦА супозитории 150 мг * 10

СУПЕР ДИЕТА ЗЕЛЕН ЧАЙ таблетки * 60 HOLLAND & BARRETT

ТРИБУЛУС МАКС капсули 900 мг * 100 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ

БИОБИ ИМУНО ВЕДА капсули * 180

ЗАТЪМНЕНИЕ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ 0.1% 30 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:40

МАГНАЛАБС ТУСИДРЕН капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:06

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:26:20

ДЕАНКСИТ 0,5 mg /10 mg филмирани таблетки * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:15

БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИН А, С, Е таблетки * 125

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:00
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival