Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век

Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век

от 08 юни 2017г.
Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1913г.

В началото на 20 век учените, които започват да изследват какви са съставките в здравословната хранителна диета, констатират любопитен факт. Положителният ефект от някои мистериозни (дотогава) добавки в млякото, наблюдаван от Люнин, Пекелхиъринг и Хопкинс, се дължи на действието на повече от една съставка, незаменима за нашето добро здраве. След това, независими изследвания в САЩ потвърждават този факт и предоставят доказателства, касаещи съществуването на още един фактор, контролиращ растежа. През 1913 г. Лафайет Бенедикт Мендел (1872-1935), който работи в училище "Sheffield Scientific School", което е под опеката на университета "Йейл" и Томас Бър Озбърн (1859-1929), който е част от учените в селскостопанската експериментална станция в Ню Хейвън (щата Кънектикът) откриват специфично "мастноразтворимо" вещество. За неговият произход има много неизяснени факти, но едно е сигурно – по структура то е коренно различно от открития по същото време "водоразтворим" фактор, идентифициран при проучвания на болестта бери-бери. Двете вещества  "попадат" в полезрението на учените по време на медицински експерименти с лабораторни плъхове, хранени с определена диета, включваща пречистени хранителни компоненти.

"Менюто" на едните лабораторни гризачи съдържа пълномаслено сухо мляко, а това на другите – обезмаслено. Замяната на млечната мазнина със свинска мас в диетата на мишките с обезмаслено мляко следва да предотврати загубата на телесно тегло и евентуалната смърт на животните, но експериментът не е успешен. Това показа, че в млечната мазнина се съдържат следи от органично вещество, което е мастноразтворимо и е от съществено значение за развитието на тези животни.  

За нещастие на Озбърн и Мендел, Елмър Вернер Маккълам (1879-1967) и Марджерит Дейвис в университета "University of Wisconsin" съобщават, че те са извършили подобно лабораторно наблюдение над плъхове, хранени с "етерен екстракт от яйца или масло" в продължение на 3 седмици преди публикуването на доклада на "Озбърн и Мендел". За сметка на това, и двата писмени труда се появяват в един и същ брой на популярно медицинско списание. По-късно Маккълам и Дейвис са признати за откриватели на първата по рода си хранителна субстанция, която е наречена "мастноразтворим фактор А" (витамин А). И двата екипа демонстрират чрез контролирани опити с животни, че само някои мазнини съдържат този фактор, който, на практика, е от съществено значение за растежа и развитието на базайниците. Първоначално се счита, че "мастноразтворимият фактор А" е единственият витамин, способен да излекува заболяванията ксерофталмия и рахит.

След това, маслото от черен дроб на риба треска започва да се използва като терапевтичен агент през 1770-те. Благоприятният му ефект при лечение на рахит, остеомалация, генерализирано недохранване и някои очни заболявания е широко признат до средата на XIX век, но задоволително обяснение защо продуктът действа по-добре от други масла не е предложено. През 1922 г. Mаккълам и сътрудниците му демонстрират, че маслото от черен дроб на треска, аерирано при температура, близка до точката на кипене на водата в продължение на 12 до 20 часа, запазва антирахитните си свойства при опитите с плъхове, но е неефективно срещу ксерофталмия.

Става ясно и, че тези свойства са неравномерно разпределени в отделните групи храни. Очевидно е и, че се касае за два отделни фактора. Първият, който е ефективен срещу рахит по-късно, е наречен витамин D. Учените, работещи в университета в Уисконсин откриват, че когато масло от черен дроб на треска е осапунено, витаминът остава в състояние, неподлежащо на осапунване. Следователно, витамин D е стерол по природа.

В същото време, напредъкът на медицинските изследвания, касаещи заболяването скорбут, е осезаем. Скорбутът е често срещано заболяване в Северна Европа и в продължение на векове е "бич" за моряците, плаващи на дълги разстояния, тъй като те не разполагат с прясна храна. Симптомите на болестта са много, но най-отличителни са слабостта, анемията, болката в ставите, кръвоизливите от устата. Венците са особено засегнати от подуване, зачервяване, образуват се рани. През 1753 г. Джеймс Линд (1716-1794 г.), който е британски морски хирург, пише творбата си "Treatise on the Scurvy" ("Трактат за скорбута") и съобщава за ефективната употреба на портокалов и лимонов сок при предотвратяването на коварната болест сред моряците. Медикът настоява това да се превърне в стандартна част от хранителната диета на тези хора. През 1795 г. искането на лекаря е изпълнено.

През 1907 г. двама норвежки учени - Холст и Фролич предизвикват появата на патологично състояние при опитни морски свинчета, което е сравнимо с човешкия скорбут. Изследователите подлагат гризачите на зърнена диета и ги лишават от пресни животински и растителни храни. Добавянето на органични вещества (с животивски произход) към менюто на животните помага на оцелелите по време на експеримента да се възстановят напълно .

Името "водоразтворим фактор С" първоначално е предложено от Джак Дръмънд през 1919 г. Той наименува на т.нар. антисорбутен фактор. Алберт Георги (1893-1986) пък успява да изолира това вещество през 1928 г. по време на изследвания, а по-късно го преименува на аскорбинова киселина. През 1937 г. ученият получава Нобеловата награда за физиология и медицина за достижението си, касаещо откритието на киселия витамин.

Малко по-рано (през 1933 година) отваря врати Американският институт по хранене. Хопкинс получава рицарско звание през 1925 г., а през 1929 г. ученият споделя Нобелова награда за физиология и медицина с д-р Ейдкман "за откритието на стимулиращите растежа витамини".

Към днешна дата, често се твърди, че здравите хора, които се хранят с добре балансирана диета, не се нуждаят от витаминни добавки. Въпреки това, обществеността, съзнаваща какви биха могли да бъдат ползите от витамините, рекламирани в медиите, купува тези препарати в единични и мултивитаминни комбинации - често пъти в нива, далеч надвишаващи препоръчваната дневна доза, публикувана от СЗО. Прекомерната употреба на някои витамини, които са по-често срещани в заможните общества, би могла да доведе до дисбаланс на организма. Може да възникне състояние на отравяне с витамини, особено при предозиране на витамин А.

Институциите, отговорни за изготвянето на анализите на съдържанието на витамините в храните, са референтните лаборатории и производителите на тези добавки. Производителите са длъжни да изброят на опаковките си какво е витаминното съдържание на преработените храни, особено това на витамините А и С. Практика е млякото да се обогатява с витамини А и D, а хлябовете и другите пшенични продукти - с витамините от групата на В-комплекс. Витаминни добавки се предписват на бременни жени и родилки, както и на по-възрастни пациенти. Мултивитамините пък се включват в общата парентерална хранителна смес за болните, които не могат да консумират болнични храни, предназначени за перорален прием. Въпреки че витаминният недостиг е сравнително рядко явление при хората в развитите страни, такъв тип дефицит може да възникне в резултат на някои вродени метаболитни аномалии или от необичайни ограничения в хранителния прием. По-често недостатъците в диетата могат да възникнат в резултат на модификации в храните или като усложнения от заболявания, засягащи усвояването им. Витаминен дефицит може да възникне и при големи загуби на кръв, от хемодиализа, след стомашно-чревни хирургически интервенции, след употреба на определени лекарства или при някои видове лечение (лъчетерапия или химиотерапия).

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

  • История на витамините
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АПИТОНИН капсули 60 мг * 20 ТЕВА
13.79лв.

АПИТОНИН капсули 60 мг * 20 ТЕВА

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.
5.30лв.

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.

ВАГИЗАН ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл
30.90лв.

ВАГИЗАН ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл

СУИДИШ КОЛАГЕН РИБЕН КОЛАГЕН ДЕЛУКС С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 25 мл * 20
80.00лв. 72.00лв.

СУИДИШ КОЛАГЕН РИБЕН КОЛАГЕН ДЕЛУКС С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 25 мл * 20

ПРОМО
БИОХЕРБА ШАМПОАН С МАГАРЕШКО МЛЯКО И ОРИЗОВА ВОДА 250 мл
6.30лв.

БИОХЕРБА ШАМПОАН С МАГАРЕШКО МЛЯКО И ОРИЗОВА ВОДА 250 мл

Нов
НЕЙЧЪРС ПЛЮС ПАБА (ПАРААМИНОБЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА) таблетки 1000 мг * 60
45.70лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС ПАБА (ПАРААМИНОБЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА) таблетки 1000 мг * 60

Библиография

http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2015/03/vitamania_excerpt_the_discovery_of_beriberi.html

Снимка: ibdrelief.com

Коментари към Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век
    www.framar.bg 
    на 25 May 2025 в 01:36
    Коментирайте "Откритие на витамини А, D и С в началото на 20 век"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Домат
  • Напълнява ли се от витамин Д?
  • Витамин D добавка - симптоми при недостиг, ползи, дозировка
  • Витамин В13 (оротова киселина)
  • Какво означава латентен дефицит на витамин Д?
  • Изследване на витамин Д
  • Витамин А – хранителни източници, ползи и странични ефекти
  • Рискове при прием на витамин А
  • Витамин D (Калциферол) – хранителни източници, дневна необходимост и роля за организма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Комбинация от витамини преди зачеване ?

преди 1599 дни, 11 часа и 26 мин.

Витамини D, C и Цинк - кои продукти ще ми препоръчате?

преди 1894 дни, 15 часа и 29 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

TEMU Coupon Code 40% Off [ACY181644] For First Time User

преди 2 часа и 34 мин.

Услуги в България на speedybook.pro

преди 8 дни, 13 часа и 41 мин.

Какво представлява прозяването

преди 13 дни, 4 часа и 41 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 13 дни, 4 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МЕНТА ГЛОГ ВАЛЕРИАНА + Mg таблетки * 30 СОФАРМА

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ ДАБЪЛ капсули * 60

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ капсули * 30

ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 6 мм * 100 бр.

РЕД ПАНДА НАТОКОМБО таблетки * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ВЕНИПЕРФЕКТ КОМПЛЕКС капсули 425 мг * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 май 2025г. в 18:42:02

I23.6 Тромбоза на предсърдие, предсърдно ухо или камера като текущо усложнение на острия инфаркт на миокарда

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 май 2025г. в 18:32:38

ПРИМ ОЙЛ капсули 505 мг * 60 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 май 2025г. в 18:26:58

АДЕНУРИК таблетки 80 мг * 28 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 май 2025г. в 18:04:10

РЕСТИВ дъвчащи таблетки * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 май 2025г. в 17:36:09
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival