Начало История на медицината Откъде идва митът, че Джордж Вашингтон е пушил марихуана

Откъде идва митът, че Джордж Вашингтон е пушил марихуана

От 1732г. до 1799г.

Откъде идва митът, че Джордж Вашингтон е пушил марихуана - изображение

В много държави по света се води дебатът „за или против легализацията на марихуаната“. И двете страни успяват да изтъкнат солидни аргументи, защитаващи тезите им. Един от любимите факти, с които привържениците на упойващото растение подкрепят законното отглеждане на индийски коноп е, че самият Джордж Вашингтон отглеждал марихуана в собствената си плантация.

Още в началото на тази статия искаме да споменем, че изследователите, занимаващи се с живота на първия американски президент, до момента не са намерили нито едно доказателство в подкрепа на това твърдение. Химическите анализи на тленните останки на Вашингтон, по-специално множеството запазени зъби, не показват остатъци от веществото тетрахирдоканабинол (THC), което е основната упойваща съставка в марихуаната.

Фермер от кентъки прибира реколтата си от конопСпоред Washington Post заблудата е породена от текст в земеделския дневник на първия президент. Там той пише, че за съжаление е отделил мъжките растения от женските прекалено късно и реколтата е нискокачествена. Тъй като само женските растения марихуана синтезират високи нива на THC, които се губят при опрашване, любителите на смелата теория приемат този фрагмент за доказателство, че политикът е отглеждал канабис.

Всъщност изследователите са на мнение, че Вашингтон е отглеждал индустриален коноп, който се ползва за направата на дрехи и въжета. Културата е разпространена в Америка още от времето на Великите географски открития.

Още в Античността конопът се ползва за направа на здрави текстилни тъкани. По време на експедициите си, британците откриват тази култура и решават да я в плантациите си, тъй като конопените въжета са изключително важни за ефикасното навигиране на огромните английски кораби. Тъй като, разбира се, растението изисква определен климат, за да вирее свободно, англичаните създават големи конопени плантации в подходящата за целта колония Вирджиния, където е и имението на бъдещия първи президент.

Джордж Вашингтон отглежда коноп, който да може да продава с максимална печалба. Според изследователите той сади в имението си Маунт Върнън няколко сорта, от които се добива не само текстилна нишка, но и масло, подходящо за изработването на бои. Според американските историци става въпрос именно за този сорт в посочените по-горе записки. Опрашването не само намалява количеството на THC, но и променя консистенцията на растителния сок.

Листо от канабис и конопено маслоДругата причина, поради която политикът предпочита да се занимава с производство на коноп е, че дори след обявяването на независимостта на САЩ, Британия все още се нуждае от здрави корабни въжета, които не може да произвежда в Европа. Цената на текстилното растение се повишава, което помага на Вашингтон да увеличи богатството си за сметка на омразните му англичани.

Някои хора се опитват да оборят тези факти с твърдението, че пшеницата е много по-изгодна за отглеждане култура, особено в щата Вирджиния. Дори и да са прави, това не означава, че в плантациите на Вашингтон е имало марихуана. Изследванията показват, че в разпространените в Америка по това време сортове коноп почти не се съдържат наркотичното вещество THC. Количествата на химикала достигат максимално 0,3%, което е в десетки пъти по-ниско, отколкото в съвременните сортове марихуана.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортХрани и ястияПсихологияАлт. медицинаЛеченияБотаника