Начало История на медицината Оценка от 2016 година на "Access to Medicine Index" на фармацевтичните компании

Оценка от 2016 година на "Access to Medicine Index" на фармацевтичните компании

От 2016г.

Оценка от 2016 година на "Access to Medicine Index" на фармацевтичните компании  - изображение

Независимата организация "The Access to Medicine Index", създадена през 2004 година от холандския предприемач Вим Лееревелд, се занимава с оценяването на двадесетте най-големи научноизследователски фармацевтични компании. Оценката се определя според това какви усилия са за подобряването на достъпа до лекарства в 107 страни (в които населението разполага със средни и ниски доходи) са положили производителките на лекарствата.

Създаването на организацията било следствие от голямого недоволство на Лееревелд, който след години упорита работа с фармацевтичната индустрия, стигнал до заключението, че простото "посочване и порицаване" на индустрията не би било достатъчно, за да се насърчат собствениците на компаниите да изиграят своята роля в подобряването на достъпа до лекарства в развиващите се страни. Освен това, Лееверевелд отбелязал, че е имало и много различни (и понякога противоречащи си) мнения относно това, което следва да бъде предприето от фармацевтичната индустрия по отношение на осигуряването на достъпа до лекарства. Не съществувал и инструмент, отчитащ добрите практики в лекарственото производство. Така холандскията предприемач разработил системата за класиране "The Access to Medicine Index", която отчитала кои фармацевтични компании правели най-много, за да се подобри достъпът до медикаменти. Чрез сравнението между отделните фирми, организацията имала за цел да стимулира фармацевтичните компании да се справят сами с предизвикателствата за осигуряването на достъпа до лекарства в развиващите се страни и да им предложи още един поглед върху дейностите на "конкуренцията" в тази насока. Освен това, "The Access to Medicine Index" се стремяла да създаде платформа, предназначена за заинтересованите страни от фармацевтичната индустрия, правителствата, инвеститорите, гражданското общество, пациентските организации и академичните институции, за да се съберат и да формират обща представа за това как тези фармацевтични компании могат да бележат по-нататъшен напредък.

Всеки нов доклад на организацията се извършва през две години. На схемата по-долу може да видите класацията й за 2016 година.
От схемата може да се види какви усилия (в цифри) е положила фармацевтичната промишленост в лицето на "GSK", която за пети пореден път е заела водещата позиция. Тя е следвана от "Johnson & Johnson", "Novartis" и "Merck KGaA". Тези компании демонстрирали нагледно какви действия трябва да се предприемат за подобряването на научната и развойна дейност на производителките на лекарствата.

Освен първите четири дружества, разположени в челната десетка, всяка една от другите комапии също демонстрирала силните си страни в поне една област от ангажиментите по осигуряването на достъпа до лекарствата. През 2016 година в класацията били направени две съществени промени - „Novo Nordisk” заела 10-то място, а "AstraZeneca" намерила място в първата десетка, разширявайки своята стратегия за осигуряването на достъп до медикаментите й и забележителните нейни практики за ценообразуването.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://accesstomedicineindex.org/overall-ranking/

https://en.wikipedia.org/wiki/Access_to_Medicine_Index

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиСпециалистиНовиниПроизводителиАптекиОрганизацииТестовеЛюбопитноНормативни актовеЛичностиОткритияЛайфстайлБотаника