Начало История на медицината Павел от Егина и медицинската му енциклопедия Epitome medicae libri septem – част 2

Павел от Егина и медицинската му енциклопедия Epitome medicae libri septem – част 2

От 625г. до 690г.

Павел от Егина и медицинската му енциклопедия Epitome medicae libri septem – част 2 - изображение

В трета книга Павел разглежда болестите, които засягат човешкото тяло. Той започва със заболяванията на косата и продължава с главата (очи, нос, уши и гърло), стигайки до психическите проблеми и вътрешните болести (сърце, стомах, бъбреци, бял дроб и матка). Томът завършва с проблемите, свързани с мазолите и ноктите. Систематичният подход на Павел му позволява да направи коментар върху общите медицински увреждания на телесните органи и съответно тяхното лечение. Той препоръчва кръвопускане при много заболявания като цефалгия, хемикрания, френит, червен вятър, летаргия, епилепсия, меланхолия, апоплексия и нервни разстройства. Написаното от него за бъбреците, белия дроб и далака представлява съвкупност от най-добрите традиции на класическата медицинска мисъл. Той твърди, че камъните в бъбреците се образуват от плътните земни течности, които се нагряват от тялото. Баните и комбинираните лекарства са едни от методите за премахване на тези камъни. Заболяванията на матката и усложненията при раждане също са разгледани много подробно в последните абзаци на тома. Павел твърди, че когато плодът е в неестествена позиция, той трябва да бъде върнат в естествена такава.

"Понякога трябва да се издърпа надолу, понякога да се притисне назад, понякога да се завърти целия; ако ръка или крак се подават, трябва да хванем крайника и да го издърпаме, защото може да се заклещи още повече, да се измести или счупи; но хващайки с пръсти рамото или бедрената става на плода, онази част, която се е показала, ще бъде възстановена в правилна позиция. Ако цялата позиция на плода е неправилна и плодът също така е заклещен, първо трябва да го изтласкаме нагоре от отвора на матката, след което да го хванем и да го насочим правилно кум отвора на матката."

Павел не описва обръщането на плода при седалищно предлежание и мюсюлманските хирурзи следват неговия пример. Неговите разсъждения относно усложненията по време на раждане са внимателно изучени от мюсюлманските медицински умове.

В четвърта книга са разгледани кожните заболявания. Някои болести като елефантиаза, проказа и рак не могат да бъдат излекувани, защото е невъзможно намирането на лек, по-силен от тях; но в някои случаи е възможен контролът на развиването на заболяването. Описанието на Павел на рака е взаимствано от Гален. Според теорията на Гален ракът се образува при прегряване на черната жлъчка. Заради плътността на тази телесна течност, която предизвиква рак, заболяването е нелечимо.

Описанието му на трита вида чревни червеи (кръгли, плоски и аскариди) е много любопитно. Той пише, че кръглите червеи се образуват в тънките черва от жлъчните течности; плоските червеи се появяват от чревната мембрана в живо животно; а аскаридите се образуват при лошо хранене в областта около ректума. Всички тези видове червеи се лекуват с горчиви адстрингенти, които свиват и уплътняват лигавицата на стомашно-чревния тракт.  

Токсикологията също попада в областта на интерес на древните лекари. В пета книга от своята енциклопедия Павел резюмира достиженията на класическите автори по тази тема. Той предоставя информация за лечение при ухапване от пепелянки, болни от бяс кучета, паяци, скорпиони и крокодили. В този том той предлага и поредица от рецепти за приготвянето на противоотрова срещу отравяне с черна попадийка (черен блян), бучиниш, самакитка, сарсапарила, калциев сулфат, арсен и олово.  

Най-значимият принос на Павел е шестият том на енциклопедията, посветен на хирургията. Той разделя тази книга на част, която разглежда операциите върху плътта, и на абзаци, които ревизират третирането на счупвания и дислокации на стави. Този том съдържа едно от най-подробните описания на очната хирургия в античността и описва процедури за премахване на катаракта и операции при трихиаза, ектропион, кисти, симблефарон и стафилома. Павел представя и хирургични техники за трахеотомия, операция на сливиците, премахване на назални полипи, абдоминална парацентеза, катетеризация, хемороидектомия и литотомия. Тъй като той често препоръчва лечение чрез кръвопускане, Павел споделя подробности за тази процедура, вендузи, каутеризация и връзване на разкъсани кръвоносни съдове. В третата си книга Павел се опитва да избегне проблемите, свързани с трудното раждане чрез медикаменти и наместване на плода, но в шеста книга предлага хирургични техники за случаите, при които плодът трябва да бъде отстранен, за да се спаси живота на майката. Томът завършва с преглед на полезните методи за лечение на счупвания и дислокации.

В последния том на енциклопедията, Павел предлага прости и сложни медикаменти, използвани в медицинската практика. По-голямата част от информацията, включена в тази книга, произлиза от труда на Педаний Диоскорид. Павел описва 90 минерала, 600 растения и 168 животни от книгата на Диоскорид De materia medica.

Енциклопедията на Павел предоставя на мюсюлманските лекари достъпен източник към изкусните гръцки хирургични процедури. Албуказис и ал-Рази използват труда му интензивно в своята практика, а Фабриций основава голяма част от собствените си хирургични техники върху шестата книга на Павел. Epitome medicae libri septem също така е проводникът, благодарение на който гръцката медицина се разпространява в ислямския свят. 

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.encyclopedia.com/people/medicine/medicine-biographies/paul-aegina

снимка: britannica.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНормативни актовеСпециалистиЗаведенияСнимкиНовиниЛюбопитноИнтервютаЛеченияИзследванияОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицинатаГеографияОбразованиеТестовеАлт. медицинаСоциални грижиПроизводителиБотаникаОткритияСпорт