Начало История на медицината Папа от 9-ти век се оказва жена, която ражда на улицата в Рим

Папа от 9-ти век се оказва жена, която ражда на улицата в Рим

От 855г. до 858г.

Папа от 9-ти век се оказва жена, която ражда на улицата в Рим - изображение

Папската титла е най-високият ранг, до който може да стигне един свещеник от католическата църква. Носителят на титлата е един от най-влиятелните религиозни водачи дори и в наши дни. Преди 1000 години понтифексът е имал властта да издига и сваля крале, както и да призовава лордовете от цяла Западна Европа да сберат армиите си и да маршируват заедно към обща цел. Разбира се, още от самото създаване на папския престол рангът е запазен само за мъже.

През цялата история на римската църква в базиликата „Св. Петър“ са отслужвали 266 мъже, носещи титлата понтифекс. Според някои средновековни източници от 13-ти век, това число не е съвсем вярно, тъй като един от папите е бил жена. Християнският духовен глава не само бил от женски пол, но дори ражда своя син пред очите на озадачената тълпа.

Папеса Йоана, средновековна рисункаИсторията за „папесата“ се появява през късното Средновековие и разказва за живота на една изключително находчива девойка, живяла в началото на 9-ти век. Момичето най-вероятно е родено в Англия. Анонимен мъж забелязва необичайният й интелект и я завежда в Атина, преоблечена като момче. Там бъдещата водачка на католическата църква получава най-доброто за времето образование. Нейните учители са впечатлени от гъвкавия ум на британския младеж, доведен в гръцката школа. Те така и не разбират, че при тях се обучава жена.

След като английската девойка завършва следването си, решава да заживее в Рим. Там тя става преподавател и бързо придобива популярност из знатните среди като компетентен и начетен духовник. Затова, когато през 855-та година старият папа почива, римските свещеници решават да издигнат именно нея за понтифекс.

Тя приема името папа Йоан VIII. Разбира се, жената пази строго тайната на истинската си самоличност. По време на тригодишното й управление тя се прочува като добър оратор и книжовник, който ръководи църквата с гъвкавост и умение. Новият понтифекс бързо става любимец на народа, както и си спечелва уважението на своите преки подчинени - висшите духовници.

За съжаление папесата не успява да се задържи дълго на църковния престол, тъй като е завлечена в любовна афера с анонимен мъж. В резултата на това тя забременява. Първоначално находчивата жена успява да прикрие бременността си, но по време на религиозен поход към базиликата „Св. Петър“ тя получава контракции и ражда своя син пред очите на участващите в процесията свещеници, благородници и обикновени граждани.

За това какво се е случило по-нататък има няколко разказа. Според хронистът Мартин Полски папесата е линчувана моментално от разгневената тълпа. В друга версия обърканите папски стражи успяват да спасят живота й, но никога не се връща отново в папския дворец, тъй като е принудена да отиде моментално в изгнание.

Папеса Йоана

Според същия хронист синът на жената, управлявала католическата църква, е отгледан от монасите и става епископ на Остиа, където погребва останките на майка си.

И до ден днешен историците спорят дали историята на папа Йоан VIII, наричан след това папеса Йоана, е достоверна. Според някои академици подобен инцидент никога не се е случвал, тъй като липсват каквито и да е доказателства за него. Те смятат, че това е по-скоро градска легенда, която осмива папския престол, който започва да губи авторитета си по време на късното Средновековие. Други историци са на мнение, че подобен развой на събитията е абсолютно възможен и продължават да търсят мощите на папесата.

Официалното становище на Ватикана относно жената - понтифекс е, че историята е легенда, илюстрираща безвкусна жега. Църквата отрича жена да е сядала някога на папския престол, било и преоблечена като мъж. Висшите духовници използват в своя защита факта, че всички претенденти за титлата са минавали физически преглед, в който новоизбраният папа е гол.

Редактор: Георги Динев

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: http://www.thegloss.com

en.wikipedia.org

www.worldatlas.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлНовини