Начало История на медицината Парентерален (инжекционен) прием на лекарствата

Парентерален (инжекционен) прием на лекарствата

От 1853г.

Парентерален (инжекционен) прием на лекарствата - изображение

Още в Древността лекарите считат, че въвеждането и пренасянето на медикаменти директно в кръвообращението е най-ефективният и бързо действащ метод за лечение. Медиците правят разрези в кожата на пациента, а в раната се втриват препаратите. Разбира се, от гледна точка на съвременната медицина този варварски метод е не само неефективен, но и опасен за пациентите.

Лекарите, практикуващи през XIII век "подобряват" описания по-горе метод с недотам инвазивна манипулация. Това става с помощта на приспособление, което прилича на съвременното устройство за клизми, но то инжектира лекарствения препарат под кожата на пациента. През 1853 г. френският лекар Чарлз Праваз създава това устройство за подкожно инжектиране - това е първата спринцовка. Няколко години по-късно в историята на медицината се въвежда употребата на системата. Тя представлява медицински консуматив, свързан с интравенозна игла, прозрачна тръба и съд, в който е поместен лекарственият препарат.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/364

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиПроизводителиЛюбопитноАптекиНовиниНормативни актовеЗдравни съветиЛеченияАнкетиОрганизацииЛайфстайлРецептиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиНаправления в медицинатаГеографияТестовеЛичностиБотаника