Начало История на медицината Персийският лекар aл-Рази и приносът му за развитието на медицината в арабския свят

Персийският лекар aл-Рази и приносът му за развитието на медицината в арабския свят

От 869г. до 925г.

Персийският лекар aл-Рази и приносът му за развитието на медицината в арабския свят - изображение

Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази е изключително важна фигура от световната медицинска история. Той е роден в Рей, Персия, през 865 г., близо до днешната столица на Иран, Техеран. Умира в същия град през 926 г. Ал-Рази оказва огромно влияние върху развитието на различни области от науката и е автор на повече от 200 ръкописа.

Преди да стане лекар, той изучава философия, алхимия и музика. Той се прочува като отличен специалист в медицината и алхимията  още като млад и много пациенти и ученици се стичат към него от различни части на Азия.

Назначен е за управител на първата Кралска болница в Рей, но скоро се мести на подобна позиция в Багдад и става главен лекар на известната болница Муктадари. Известно време постоянно пътува между Рей и Багдад, но накрая отново се връща в Рей. Той също така работи като лекар в Саманидския двор в Централна Азия.

Ал-Рази пише по много и различни теми и е силно повлиян от Хипократ и класическата гръцка медицина. Той насърчава лечението чрез здравословно и умерено хранене. Ал-Рази е отличен хирург и е първия, който използва опиума като анестезия.

Основният му медицински учебник, известен като al-Mansuri e написан за втория саманидски владетел на Рей, Абу Салих ал-Мансур. Обемният му труд, състоящ се от лични наблюдения и вече известни медицински факти, е събран от учениците му след смъртта му и започва да се разпространява под названието al-Hawi. Над 1000 от описанията на случаите му са достигнали до наши дни. Енциклопедичната творба е преведена на латински през XV век и се състои от 10 тома, в които подробно се разглежда гръко-арабската медицина. Някои от томовете са издадени отделно в Европа. Al-Hawi се превръща в настолна книга на студентите по медицина в арабския свят и Европа.

Трактатът al-Judari wal Hasabah е първия труд посветен на заболяванията морбили и едра шарка. Векове наред преди това класическите лекари ги обединявали в една болест, която причинява обрив. След внимателните си наблюдения ал-Рази записва разликите във вида на кожното възпаление, както и придружаващите го симптоми, и предполага правилно, че те са различни заболявания.

Той е един от първите привърженици на експерименталната медицина. Като главен лекар в Багдад и Рей, както и на кралския двор, той извършва много експерименти, които стоят в основата на трудовете му. Ал-Рази осъзнава колко важно е да се съхранява и попълва медицинската история на всеки пациент и води клинични бележки за развитието и симптомите на различни заболявания, включително неговите собствени.

Ал-Рази се отнася критично към възгледите на древните лекари на фона на собствения си опит и практика, и използва метода на анализ върху основни научни изследвания. Той внимателно разглежда трактатите на класическите гръцки медици и извлича от тях само най-важната информация. За разлика от своите предшественици, ал-Рази следва оригиналната схема за методична класификация на заболяванията според това кои са засегнатите органи. По този начин той демонстрира невероятните си способности като лекар и представя различни патологични състояния. При описанието им обикновено започва с оплакванията на пациента, анализ на техния произход и накрая изрежда признаците, по които поставя диагнозата.

Освен като лекар, ал-Рази е известен и с работата си като учен. Той описва в големи подробности няколко химични реакции и дава подробна информация за около 20 инструмента, които използва по време на химичните си опити. Неговите химични описания са преведени на латински и ползвани години наред. Той е първия учен, който получава сярна киселина, както и няколко други киселини, и произвежда алкохол чрез ферментация на сладки продукти. В областта на биологията ал-Рази разработва примитивна класификационна система; разделя веществата на растения, животни и минерали и проправя пътя на органичната и неорганичната химия.

Неслучайно ал-Рази е определян като един от най-значимите и велики лекари в мюсюлманския свят, и освен това е един от най-плодотворните автори. Определян е като бащата на педиатрията и пионер в областта на офталмологията.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://arabscientists.wikispaces.com/AL-Razi

2. http://www.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/alrazi

3. http://www.muslimheritage.com/article/paediatric-urology-1000-years-ago

снимка: wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияНовиниЛайфстайлЗаведенияСнимкиНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаПроизводителиОрганизацииТестовеНаправления в медицинатаЗдравни съветиОбразованиеБотаникаОткритияСпортЛичностиЛечения