Начало История на медицината Персийски книги, касаещи холерата в Иран

Персийски книги, касаещи холерата в Иран

От 1852г.

Персийски книги, касаещи холерата в Иран - изображение

В традиционната медицина, холерата дълго време се е причислявала към заболяванията, причинявани от застоял болестотворен въздух, наричан миазма.
Няколко древни персийски книги са посветени на епидемиите от холера. Част от тях са написани от ирански и европейски лекари, живеещи в Иран през 19-ти и 20-ти век. Най-старата от тях е озаглавена "Wabbayeh" („Холерата”) и е написана от ирански автор на име Мирза Мохамед Табиб Техрани. Творбата датира от 1858 година.

Сред европейските лекари, д-р Яков Едуард Полак (1818-1891) от Австрия е първият преподавател в медицинското училище "Dar аl-Fonun", основано през 1851 година. Медикът е написал трактат за холерата, озаглавен "Resaly-d Wabbayeh". Творбата е публикувана от "Dar Al -Fonun Press" през 1852 година.
Снимката по-долу показва страница от персийски медицински ръкопис за холерата, носещ заглавието „Dafa –al-waba". Документът е написан през 1866 г. от медика Молави Хаким Ахмад, практикуващ индийска традиционна медицина. Той пише, че въз основа на становищата на Гален и Авицена може да се направи извод, че холерата се причинява от лошото време.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bvs.per.paho.org/texcom/colera/MHAzizi.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииЛайфстайлСнимкиПатологияМикробиологияПсихологияДиетиСпециалистиХранене при...Социални грижиИнтервютаТестовеАнкетиЗаведенияРецепти