Начало История на медицината Писмени източници, разказващи за пчелите и действието на пчелните продукти

Писмени източници, разказващи за пчелите и действието на пчелните продукти

От -350г.

Писмени източници, разказващи за пчелите и действието на пчелните продукти - изображение

Лечението с мед и пчелни продукти било познато на медицинската история на елините. Вероятно най-древната гръцка личност, свързвана с пчеларството, за която е съхранена информация в историческите документи, е Аристей. За него се твърдяло, че е син на бог Аполон и нимфата Кирена. Считан за баща на пчеларството, Аристей е една от най-загадъчните фигури на древногръцката религия и митология. Музите, наред с другите изкуства, го обучили и да отглежда пчели. След това Аристей трябвало да предаде знанието си на смъртните.

В Кносос археолози са открили древни кошери, пособия за опушване на пчелите, медни екстрактори и други пчеларски принадлежности. Съхранени са редица писмени източници, разказващи за пчелите, пчеларството и медолечението. Сред тях е Аристотеловата "Historia animalium" (История на животните”), написана около 350 година пр.Хр. Творбата е разделена на десет книги. Книга IV обсъжда животните без кръв, а в книга V, глава XVIII, Аристотел е направил редица забележителни наблюдения за пчелите.

Римският писател Върджил пише за "Райски подарък, медът от небесата".Наред с него и много други древноримски писатели са се изказали относно меда и неговото полезно действие. Сред тях са Плиний Стари, Рутилий Палад и Маркус Варон. Луций Юний Модерат Колумела е автор на "De Re Rustica". Книгата е посветена на пчелите и действието на пчелните продукти.

Коранът също съдържа цяла глава (сорат), посветена на пчелите. В нея се разказва за целебното действие на меда върху хората. Конкретният текст в свещената за мюсюлманите книга, разказващ за свойството на меда да лекува хората може да се види от снимката по-долу.

Статията е част от историята на:

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B18

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноГеографияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицинатаПроизводителиРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияНормативни актовеСнимкиНовиниСъставкиДиетиСпортХранене при...Храни и ястияБотаникаОрганизацииФизиологияТестовеВидео