Начало История на медицината Поверия, считали употребата на босилек за вредна

Поверия, считали употребата на босилек за вредна

От 1500г.

Поверия, считали употребата на босилек за вредна - изображение

През Средновековието, поради неспособността на босилека да се развива добре в присъствието на растението седефче, някои лекари са започнали да смятат, че той е отровен. Древните народи са вярвали, че седефчето е "враг на отровите", а за всичко, което не било в състояние да расте в близост до него, се предполагало за отровно. Въпреки това, немалко култури считали босилека за добро средство за "ободряване на духа" и "прочистване на мозъка".

Поверие, което изглежда напълно абсурдно за съвременните хора датира от 1500 година. То твърди, че лекарите смятат, че в мозъка на пациентите ще се появят скорпиони, ако се вдишва продължително ароматът на босилека. За съжаление историците не са открили случай, потвърждаващ твърдението. Въпреки това, теорията за скорпионите може да бъде проследена в немалко източници, сред които са и писанията на лекар, живял в Италия. Той твърди, че ако босилек бъде поставен от пациент под камък с влажна почва, то скорпионът ще се появи до два дни в мозъка му. Съществува поне още един анекдотичен случай, при който друг "просветен" медик разказва за свой пациент, починал от "скорпионова" инфекция, поразила мозъка му, която е следствие на продължителното вдишване на аромата на босилек.  

Историята на медицинската употреба на босилек е взела още един странен обрат около 17-ти век. Жените, седнали на вечеря около маса отказвали да се хранят, ако под нея имало листа от босилек. Тяхното отвращение към билката било толкова силно, че те инстинктивно усещали присъствието на растението, дори и да не са го видели предварително.

Някои култури считали, че босилекът има способност да се "преобразява" в други растения. Лорд Франсис Бейкън, който е автор на книгата "Естествена история" пише, че когато босилекът бива изложен на твърде много слънчева светлина, то растението се "променя" в дива мащерка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ourherbgarden.com/herb-history/basil.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛайфстайлЛюбопитноОткритияГеографияСнимкиЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаНовиниСпортДиетиАптекиПроизводителиЛеченияТестовеВидео