Начало История на медицината Повторно заразяване на САЩ с холера по време на Втората пандемия

Повторно заразяване на САЩ с холера по време на Втората пандемия

От 1848г.

Повторно заразяване на САЩ с холера по време на Втората пандемия - изображение

Според изследователя Макнамара, добре е, преди да се разгледа цялостното разпространение на холерата в Европа и Америка и да се направят определени изводи по-нататъшния напредък на холерата в Европа, трябва да се проследи пътя на втория зловещ холерен набег по-далеч на юг. Кулминацията на епидемията убива повече от 15 000 души близо до Мека през ноември 1846 г. Опасното заболяване е вероятно е внесено от пристанището на Джида край Червено море, а не по суша от изток. През 1847 г., получена вероятно от черноморските пристанища, инфекцията от холера става явна в Константинопол. Въпреки това, през зимата се наблюдава затишие на заболеваемостта. Възобновяването на опасната болест става още в началото на пролетта на 1848 г. Холерата напредва не само в Европа, тя достига до Норвегия (на север), балканските държави на юг, Англия, Шотландия, Ирландия (в северозападната част) Испания, (в югозападната част), Египет и САЩ, достигайки до Стейтън Айлънд, Ню Йорк, Ню Орлиънс и продължава да се разпространява по поречието на Мисисипи и Тексас.

Макнамара посочва, че: "между май и декември 1848 г. холерата успява да се разпространи от Москва към южната част на Съединените американски щати. Немалко историци определят повторното заразяване на Съединените щати по времето на Втората холерна пандемия като най-големия „бич за Америка”.Това определение е дадено от Чеймбърс през 1938 година.
Повторното реинфектиране на САЩ по време на Втората холерна пандемия е най-активно през 1849 г. Благодарение на холерната пандемия през май същата година, Ню Йорк сити се превръща в център за разпространението на инфекцията. Разпространението продължава от Ню Орлиънс и достига предварително заразената чрез европейските морски пътища Канада. Впоследствие опасната инфекция се разпространява по различни пътища до Мексико, а през 1849 чрез кораби холерата достига от Ню Орлиънс до Панама. Само една година е нужна на холерната инфекция, за да достигне отново до Египет и да премине по цялата крайбрежна зона на Северна Африка.

През 1850 година холерата достига Северна и Южна Америка. Чрез търговски калифорнийски кораб, плаващ (и вероятно заразен) от Панама до Сан Франциско, заразата достига до Сакраменто. В Южна Америка опасното инфекциозно заболяване достига до Колумбия и платото на Богота. Освен, че през 1850 година холерата се разпространява широко в американския континент, през 1851 г. заболяването достига до Куба и в Ямайка.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542143/pdf/bullwho00557-0108.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниИзследванияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииМикробиологияСнимкиЛайфстайлСпортСоциални грижиПсихологияГеографияДиетиХранене при...СпециалистиТестовеИнтервютаЗаведенияАнкети