Начало История на медицината Подготовка на пациентите за операция на варици, описана от византийският хирург Орибасий

Подготовка на пациентите за операция на варици, описана от византийският хирург Орибасий

От 558г.

Подготовка на пациентите за операция на варици, описана от византийският хирург Орибасий - изображение

В своята книга "Sinagogue Medicae", написана след 558 година (изображението по-долу) византийският медик Орибасий посвещава три глави (от 18 до 20) на оперативното третиране не варици. Първата (и най-описателна) от тях е озаглавена "За разширените вени".

Той започва медицинската тема, дефинирайки варикозните вени. Орбасий пише, че състоянието предизвиква повишено налягане на кръвта в кръвоносните съдове, а вариците може да се образуват по главата, корема, скротума и краката. В повечето случаи уврежданията по кръвоносните съдове са разположени по краката и именно поради тази причина, той започва своята глава с разширените вени по краката.

Хирургическа подготовка на пациентите с варици по краката

Един ден преди оперативната намеса, пише Орибасий, хирургът трябвало да обръсне крака на пациента, след това болният трябвало да отиде да се изкъпе с по-топла вода. Впоследствие, докато пациентът все още е затоплен от банята, хирургът трябва да го изправи, така че, тежестта му да е пренесена изцяло на варикозния крак, за да могат детайлно да се отбележат всички увреждания чрез малки повърхностни разрези (схемата по-долу).

Орибасий твърди, че :"По този начин, ако по време на хирургичната намеса вените станат невидими поради различни причини, ние няма да провалим операцията", а варикозните участъци ще бъдат откриваеми благодарение на разрезите, които могат да бъдат идентифицирани лесно. Тези малки рани са се правили така, че  да не са разположени успоредно на крака, тъй като медикът се е стараел да бележи точната посока на варикозата.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1078588498801305

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияПатологияЗдравни проблемиСпортЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеНовиниЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиАнкетиСнимкиИнтервютаЗаведенияЛеченияХранене при...ПсихологияКлинични пътекиСпециалистиТестовеВидеоРецептиАлт. медицинаНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичности