Начало История на медицината Популярни стоматологични упойки от миналото

Популярни стоматологични упойки от миналото

От 1884г.

Популярни стоматологични упойки от миналото - изображение

От древни времена е известно локалното приложение на някои билки и наркотични вещества за облекчаване на зъбобол. През 1845 година зъболекарят Хорас Уелс (1815-1848) е демонстрирал употребата на инхалационна анестезия с азотен оксид. Модерната епоха на стоматологичната анестезия започва през 1884 година с въвеждането на подкожни кокаинови инжекции.
Някои популярни стоматологични упойки от миналото са:   

1. Местната упойка д-р Уейт:

Тя представлява инжекционна упойка и е била доста употребявана сред зъболекарите в първите десетилетия на 20 век. Тя съдържа кокаин и още няколко растителни съставки, известни със своята аналгетичен ефект, сред които е и евкалипта.

2. Масло от Карамфил

Карамфилът представлява изсушени неотворени пъпки от тропическото дърво Eugenia caryophyllata. Растението е използвано още в древността за лечение на различни заболявания, а локалното приложение на карамфилово масло е било популярно стоматологично средство срещу кариеси през 19-ти и 20-ти век. Етеричното масло от карамфил вече не се счита за ефективно средство за лечение на зъбобол. Множеството алергични и други нежелани реакции способства за ограничаването на неговата полезността на маслото.

3. Нопаин

Нопаинът е  инжекционна упойка, съдържаща кокаин и екстракт от хормона на надбъбречните жлези (епинефрин). Лекарството забавя усвояването на анестетиците, като по този начин ефектът продължава по-дълго. Нопаинът намалява кръвотечението при зъбни екстракции и орална хирургия.

4. Капки срещу зъбобол

Това средство за защита срещу зъбобол съдържа 48% етанол. Лекарството съдържа също хлороформ и етер. Като повечето лекарства срещу зъбобол, капките не се прилагат директно върху зъба. Памук, напоен с капките се задържа на мястото, прилага си е лек натиск от езика.

5. Местна упойка д-р Уилсън
Тази инжекционна упойка е доста използвана и се радвала на популярност сред зъболекарите в началото на 20 век. Етикетът заявява, че е "напълно безвредна", може би това е индикация, че упойващото вещество не съдържа кокаин.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/508/dental-agents

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаСнимкиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиИзследванияНовиниОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаХранене при...Клинични пътекиПроизводителиСпортБотаникаЛайфстайлСоциални грижи