Начало История на медицината Порфирия: синдром на вампира

Порфирия: синдром на вампира

От 1871г.

Порфирия: синдром на вампира - изображение

Порфириите са група от редки наследствени или придобити нарушения в състава  на определени ензими, които обикновено участват в производството на кръв и порфирини. Те се проявяват с неврологични усложнения и проблеми с кожата (понякога и двете).
Порфириите се класифицират по два начина – според симптомите и патофизиологията. Симптоматично острите порфирии включват оплаквания, свързани с нервната система, придружени с тежка коремна болка, повръщане, невропатия и умствени смущения.
Терминът порфирия произлиза от гръцката "πορφύρα" (порфира), което означава "лилав пигмент". Името вероятно е препратка към лилавото обезцветяване на изпражненията и урината, когато са изложени на светлина. Въпреки че оригиналните описания на заболяването се приписват на Хипократ, първият учен обяснил на биохимично ниво заболяването е Феликс Хопе Сейлер 1871 година. Острите порфирии са описани от холандския лекар Баренд Стоковис през 1889 г.

Историята на медицината разказва, че порфирията, известна още и като синдром на вампира засяга всички раси и етническите групи по всички континенти. Връзката между порфириите и определени психични заболявания е впечатлявала медиците в продължение на десетилетия. В началото на 1950-те пациенти с това заболяване с тежки симптоми на депресия или кататония се лекували с електрошок. Болестта порфирия дава логично обяснение за появата на легенди за произхода на вампирите.

Известни случаи на синдрома на вампира, популярни в медицинската история

Психическото заболяване (следствие от синдрома на вампира), от което страдал крал Джордж III довело до нуждата да се назначи регентство, което да движи кралските дела през 1788 година. Това вдъхновило историците на медицината да съберат доказателства и да "сглобят" своеобразна ретроспекция на заболяването чрез информацията, която открили за симптомите на Джордж III. Първото предположение, че психическо заболяване е причинило менталните проблеми на краля е публикувано през 1966 година в статия, озаглавена "The Insanity of King George III: A Classic Case of Porphyria" ("Лудостта на Крал Дожрдж III: класически случай на порфирия"). Последвано е през 1968 година от "Porphyria in the Royal Houses of Stuart, Hanover and Prussia" ("Порфирия в кралските семейства на Шотландия, Хановер и Прусия"). Документите, събрани от психиатрите недвусмислено подчертават, че медицинските случаи касаят заболяването, но отзвукът от това твърдение кара по-запознатите с историята на кралските семейства да останат скептични. Някои психиатри предполагали, че и заболяването биполярно разстройство отговаря на симптомите на краля. Теорията за това предположение е засегната в труда на Мартин Уорън, носещ заглавието "Purple secret: genes, "madness" and the Royal houses of Europe". За съжаление авторът не открива генетични доказателства за порфирия сред останките на кралските особи.
В крайна сметка през 2010 г. е публикуван изчерпателен анализ на историческите записки, в който се стига до заключение, че твърдението за наличието на порфирия в кралското семейство се основава на фалшиви и селективни интерпретации на съвременните медицински и исторически източници.
Популярно е твърдението, че румънският владетел Влад III Дракула също е страдал от остра порфирия. Фоточувствителността на Дракула вследствие на заболяването провокирала твърдението, че е вампир (вярвало се е, че митологичните същества се страхували от слънчева светлина). Историческата личност впоследствие се превърнала в символ на вампиризма и вдъхновение на писателя Брам Стокър.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Porphyria

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиНовиниЛюбопитноЛайфстайлЛеченияЗаведенияБотаникаСпортПсихологияЗдравни съветиСнимкиДиетиНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиХранене при...СпециалистиАнкетиМедицински изследванияТестовеОбразованиеАлтернативна медицина