Начало История на медицината Последните години от живота на Елвис Пресли

Последните години от живота на Елвис Пресли

От 1954г. до 1977г.

Последните години от живота на Елвис Пресли  - изображение

В продължение на почти цяло десетилетие американският певец Елвис Пресли е най-слушаният изпълнител в света. Талантливият музикант набира небивала популярност месеци след първото си участие и успява да задържи вниманието върху себе си благодарение на уникалните си текстове, музика и танцова хореография. Оригиналността на творчеството му успяват да осигурят на звездата място сред историческите музиканти, повлияли на цяло поколение. Не случайно един от псевдонимите на Пресли е Краля на рока.

Музикантът е роден в малко градче в щата Мисисипи. Като тийнейджър се премества заедно със семейството си в Мемфис, където остава запленен от местната блус сцена. По това време блусът е популярен само сред чернокожите и расистките предразсъдъци на американците от 40-те и 50-те години на 20 век лишават този богат музикален стил от възможността да се развива в комерсиалните среди.

През 50-те години музикалният продуцент Сам Филипс решава да намери бял мъж, чийто глас наподобява този на чернокож, за да може да запише блус парче без участието на афро-американци. Според находчивия бизнесмен подобен проект би донесъл милиони за звукозаписната му компания.

През 1954-та година Елвис Пресли се явява на прослушване, организирано от Сам Филипс. Продуцентът остава запленен от гласа на младия мъж и още същата година кариерата на Краля на рока се изстрелва нагоре.

Елвис ПреслиЗа съжаление бързо придобитата слава оказва силно негативно влияние върху Елвис Пресли. Макар на сцената той да се държи наперено и провокативно, в реалния живот познатите му го описват като скромен и изключително съобразителен човек. Друг постоянен източник на напрежение за талантливия музикант е непрестанното поддържане на имидж. Всички тези фактори превръщат Краля на рока в леко студен човек, който трудно създава нови приятелства и много рядко успява да задържи до себе си жена. Фризьорът на Пресли твърди, че веднъж музикантът споделил, че счита своята кариера за огромна отговорност, която Бог е стоварил върху плещите му.  Певецът казал също, че се чувства изключително самотен, както и празен отвътре.

От друга страна смъртта на майка му, с която Пресли е изключително близък, както и крахът на брака му, допринасят за меланхоличните му настроения. Певецът се опитва да стои настрана от наркотиците, тъй като смята, че постигането на веселие чрез закупени на улицата вещества е непристойни и дори унизително. Тъкмо затова той търси медикаментозна помощ от своя лекар. Доверието на певеца в медика е най-големият пирон в ковчега на кариерата му, тъй като изписаните лекарства са базирани на наркотичното вещество амфентамин.

Елвис Пресли с последната си годеница

Постепенно и неусетно Елвис Пресли се пристрастява към „помагащите хапчета“ и дори си наема нов личен лекар - д-р Ник - който предписва медикаменти на певеца с лека ръка. Това води не само до спад в кариерата на Краля на кора, но и до развод с дългогодишната му половинка. Вместо да се стресне от поредицата си от неуспехи, Пресли затъва все повече и повече, отдавайки се напълно на адикцията си.

Един от китаристите, с които Краля на рока изпълнява последните си участия на живо, разказва за състоянието на звездата през 70-те. По негови думи Пресли не е способен да се съсредоточи за повече от няколко минути, а нездравословно подутото му тяло сякаш не се подчинява напълно на волята му. Освен това някога великият музикант не може да пее отчетливо и повечето думи на текстовете почти не се разбират.

Този финален крах съсипва окончателно името и кариерата на Елвис Пресли, тъй като последното му турне е невероятно разочароващо за някога верните му фенове. През 1976-та година Краля на рока се оттегля окончателно от сцената и се отдава на зависимостите си. По това време той не само предозира с амфетамин, но и с успокоителни.

На 16-ти август, 1977 Елвис Пресли е намерен от годеницата си да лежи бездиханен на пода. По нейно описание тялото на рок легендата било застинало в седнала поза, след което сякаш е дръпнато напред от гравитацията, докато челото на певеца не опряло в пода. Медиците откарват изпадналия в ступор мъж в болницата, където се установява, че Краля на рока е мъртъв.

За причина за смъртта на Пресли се смята комбинацията от изтощение на организма, свръхдоза амфетамин и смесване на няколко други вида успокоителни. Нелепата кончина на певеца не успява да заличи неговия огромен принос към музиката и Краля на рока се смята и до днес за един от най-влиятелните музиканти, живели през 20-ти век.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: allthatsinteresting.com

Снимки: www.grammy.com

http://media.syracuse.com

http://www.elvis-collectors.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлСнимкиЛюбопитно