Начало История на медицината Появата на първите кувьози и ролята им в развитието на неонатологията

Появата на първите кувьози и ролята им в развитието на неонатологията

От 1889г.

Появата на първите кувьози и ролята им в развитието на неонатологията  - изображение

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че в миналото, не много отдавна, ражданията често се осъществявали в домашна среда, а не в болнични институции. Непосредствено сред появата на новороденото на бял свят основно майката била натоварена със задължението да поеме всички грижи за своето отроче. Реалността още била такава, че на преждевременно родените не се обръщало специално внимание, а медицинската грижа за тях често била пренебрегвана от родителите поради факта, че не било съвсем сигурно дали тези деца ще оцелеят.  

В този ред на мисли, разработването на кувьоза безспорно може да се смята за важен момент в развитието на неонатологията. Първите модели започнали да се появяват през 60-те години на 19-ти век и много наподобявали на стари готварски печки, както и на инкубатори за пилета. Основната мисия на въпросното изобретение било да поддържа оптимална телесна температура на току-що поелите първия си дъх мъници.

През далечната 1889-та френският лекар Александър Лион създал първия кувьоз, направен от стъкло, през което малчуганите можели да бъдат наблюдавани през цялото време. Лион бил родом от Ница и бил наследил духа на изобретател от баща си. В края на 19-ти век измисленият от него кувьоз бил истинското постижение в технологично отношение. В атрактивната кабинка била внедрена автоматично регулираща се отоплителна система, както и вентилационна такава. Уникалното на изобретението се състояло в това, че, на практика, чрез него отпадала необходимостта от постоянна професионална грижа за новородените. Разбира се, те трябвало да се хранят и повиват, но в своеобразните си "къщички" бебетата се чувствали като в утробата на майка си – защитени и обгрижвани.

Кувьозът на французина обаче бил скъп за масово производство, което ограничавало неговата достъпност. Различни благотворителни организации и френските власти в началото предоставили своята финансова подкрепа за начинанието, но това не било достатъчно. Междувременно, научно проучване доказало, че с бебешките инкубатори на специалиста шансовете за оцеляване на преждевременно родени хлапета се увеличават с 72%.

Понеже, освен медик, Лион бил и предприемач, той решил сам да се заеме с повишаване на интереса към изобретението си. Така, експертът започнал да излага кувьозите с "истински " бебета в тях по оживени улици на Франция. Съвсем буквално, новородените били показвани като участници в изложба, а кабинките им били рекламирани като "впечатляващи механизирани майки". Отстрани погледнато, за мнозина този акт бил неморален и отблъскващ, но за отчаяните родители нерядко той бил единственият шанс да спасят децата си, тъй като предлагал опция за безплатна медицинска грижа.Вдъхновен от примера на своя френски колега, горе-долу по същото време германският медик Мартин Коуней също започнал да провежда свои изложби с "бебешки инкубатори" в Берлин. След големия им успех там, Коуней решил да ги случва и в Лондон. А през 1898 г. своеобразното шоу на "новородени в стъклени кутии" преминало отвъд Океана. Критиците обвинявали германеца в нехуманно отношение, но, така или иначе, в кувьозите му били спасени приблизително между 6700 и 8000 преждевременно родени мъници.

Любопитното е, че, въпреки голямата си слава, тези изобретения започнали да се появяват масово в болниците чак през втората половина на 20-ти век. Днес, разбира се, те са много по-усъвършенствани в редица отношения, както и самата неонатология. Показателен е фактът, че в наши дни дори деца, родени месеци преди термина на майката, успяват да се преборят за живот.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.neonatology.org/pinups/LionIncubator.html

http://hubpages.com/education/caxe21incubator

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовиниСпециалистиОрганизацииНормативни актове