Черният чесън и необикновената му история
Черният чесън вече се ползва със завидна популярност в цял свят от 2008 г. насам, когато изгрява на кулинарния небосклон. Той предизвика заслужения интерес на потребителите най-вече заради по-деликатната си (сравнена с тази на белия) миризма и приятния сладникав вкус.
Неговият вид се постига чрез поставянето и отлежаването му в условия на специални температура и влажност, които му придават тъмния цвят. В продължение на 1 до 3 месеца чесънът престоява, без да се добавя нещо допълнително или да се слагат консерванти. Черният цвят се постига при ферментацията, при която захарите и аминокиселините произвеждат меланоидин. Това е т.нар. реакция на Маяр (Maillard), при която потъмняването на чесъна допринася за създаването на нови ароматни съединения, скилидките придобиват сладък и сиропиран вкус, в който се долавя усещане за запечено месо, балсамов оцет, пържен лук и тамаринд.
Неизвестен произход
Споровете кой е "измислил" черния чесън и къде не са решени и до ден днешен. Има няколко версии:
- Малко, след като черният чесън добива повсеместна слава, британецът Марк Ботрайт обявява през 2009 г., че в опит да съхрани своето производство използва корейска рецепта на 4000 г. за получаването на специфичния вид.
- Пет години по-рано кореецът Скот Ким изобретява и патентова машина, с чиято помощ обикновеният чесън за 3 седмици се превръща в черен. До 2008 г. компанията му прераства в масов производител и продавач на получения продукт. Ким твърди, че черният чесън не е корейска храна от древността, а той е нейният създател и има на свое име три патента.
- Друга версия подкрепя теорията, че черният чесън се е появил за първи път преди стотици години в Япония. А корейски емигранти в Канада твърдят, че над век тяхното семейство слагало чесън да ферментира в глинени съдове. Тяхното твърдение се подкрепя от факта, че от векове продуктът се използва в медицината и кулинарията в Азия. Дори в Тайланд има поверие, че черният чесън дарява с безсмъртие и дълголетие.
- Според трето предположение черният чесън е разработен през 1999-та в префектурата Мие от находчивия японец Камимура. Много скоро след това, мъжът успял да се сдобие с патент за производството на нестандартния чесън, като в Страната на изгряващото слънце повече от 500 предприятия са въвлечени в мисията да го произвеждат.
Употреба на черния чесън като лек
Вероятно няма да ви учудим, ако ви кажем, че освен като отлична добавка към голям брой ястия, за нула време черният чесън се отличил и като изключително полезен за здравето.
Изследване, проведено в частния японски университет "Хиросаки", ръководено от професор Джинити Сасаки, недвусмислено доказало, че консумацията на черен чесън понижава разпространението на раковите клетки при експериментални мишки (в разглеждания експеримент белият демонстрирал много по-слабо представяне).
Други две проучвания от Страната на изгряващото слънце показват, че ферментиралият продукт може да се използва срещу преумора и за възстановяване на силите на организма. Другият експеримент насочил вниманието на обществеността към немалките детоксикиращи възможности на зеленчука.
>>> Комбинираният прием на лук и чесън намалява риска от рак на гърдата
Заедно с тези ползи от консумацията на черен чесън се откриват и други:
- Той има свойството да намалява "лошия" холестерол.
- Действа като мощен антиоксидант.
- Помага на черния дроб да изчисти тежките метали от човешкото тяло.
- Ензимите и пробиотичните организми, които се съдържат в черния чесън, подобряват храносмилането.
- Укрепва имунитета благодарение на витамини С и В6, които има, както и на манган.
- Друга ценна съставка, която притежава зеленчука, е алицинът - има антибиотични и противогъбични свойства.
- Съществуват доказателства, че черният чесън редуцира честотата на колоректален рак и рак на стомаха.
Той вече се предлага и у нас с репутация на суперхрана, което означава, че сами бихте могли да проверите доколко е лековит. Така или иначе, появата му се разглежда като любопитен момент в "биографията" на чесъна.
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛГАР ЧЕСНОВО МАСЛО капсули * 100
СУОНСЪН ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОТ ЧЕСЪН капсули 400 мг * 60 SW1263
ПЕДИАКИД ФИТОВЕРМИЛ сироп 125 мл
ФИТОБИОПОЛЕ МИКС 9 ПАРА-СТ тинктура 50 мл
НУТРИКОСТ ЧЕСЪН капсули * 240 57153
НовЛЕПАРАЦИД капсули * 30 ДОЛЕРАН ФАРМА
СТАТИЯТА е свързана към
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Облекчете уринарната инфекция с вино, розмарин и чесън
- Печени моркови с чесън и пармезан
- Изследвания от 1991 до 2010 година, доказващи лечебните свойства на чесъна
- Лечебни ползи от чесън
- Кои хора трябва да внимават с консумацията на чесън?
- Рулца от печени чушки с извара и орехи
Коментари към Черният чесън и необикновената му история