Начало История на медицината Появата на черния чесън като важен момент в историята на лечебния зеленчук

Появата на черния чесън като важен момент в историята на лечебния зеленчук

От 1999г.

Появата на черния чесън като важен момент в историята на лечебния зеленчук  - изображение

Въпреки че е сравнително отскоро на пазара, черният чесън вече се ползва със завидна популярност в цял свят. Дори и в Европа, където, на практика, той все още не е толкова познат, екзотичният зеленчук започва, малко по малко, да предизвика заслужения интерес на потребителите, най-вече заради по-деликатната си (сравнена с тази на белия) миризма и приятно сладникав вкус.

Широко разпространено е схващането, че процесът по създаване на атрактивния продукт стартирал за пръв път в Южна Корея, но това е погрешно твърдение. Истинската му родина, всъщност, е Япония. Черният познайник  бил разработен още през 1999-та в префектурата Мие от находчивия японец Камимура. Много скоро след това, мъжът успял да се сдобие с патент за производството на нестандартния чесън, като към днешна дата в Страната на изгряващото слънце повече от 500 предприятия са въвлечени в мисията да го произвеждат. Бързаме да кажем, че зеленчукът е резултат от ферментацията на традиционната му "бяла" версия – разбира се, осъществена при определени условия и за конкретен времеви период (за срок от месец). Крайният вариант са уникалният черен цвят, вкус и липса на, иначе специфичния, силен аромат.


Вероятно няма да ви учудим, ако ви кажем, че, освен като отлична добавка към голям брой ястия, за нула време черният чесън се отличил и като изключително полезен и за здравето.

През 2006-та в японската преса излязла подробна статия, в която били обобщени резултатите от изследване, проведено в частния университет "Хиросаки". Проучването, ръководено от професор Джинити Сасаки, недвусмислено доказало, че консумацията на черен чесън понижавало разпространението на раковите клетки при експериментални мишки (в разглеждания експеримент белият демонстрирал много по-слабо представяне). През 2008-ма били реализирани още две японския проучвания по темата. Едното било инициирано от фармацевтична компания в Страната на неограничените и убедително демонстрирало, че черният герой може да се използва срещу преумора, за възстановяване на силите на организма. Другият експеримент насочил вниманието на обществеността към немалките детоксикиращи възможности на зеленчука.

През 2009-та и 2010-та медицинските му ефекти били проучени и от корейски експерти, както и от научни екипи в Австралия, Индия и Малайзия. Така, списъкът с неоспоримите достойнства на познайника бил разширен допълнително, а черният чесън заслужено попаднал "под светлините на прожекторите".

Той вече се предлага и у нас с репутация на суперхрана, което означава, че сами бихте могли да проверите доколко е лековит. Така или иначе, появата му се разглежда като любопитен момент в "биографията" на чесъна.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.davidpublisher.com/Public/uploads/Contribute/559f6c1fcd3a1.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпортАлт. медицинаДиетиРецептиХрани и ястияХранене при...Ботаника