Начало История на медицината Поява на българското дружество по анестезиология през 1957 година

Поява на българското дружество по анестезиология през 1957 година

От 1957г.

Поява на българското дружество по анестезиология през 1957 година - изображение

Националното дружество по анестезиология е своеобразният основен организатор на лекарите-специалисти по анестезиология. Създадено е през есента на 1957 година по идея на професор Антон Червенаков. Медиците, реализирали създаването на Научното дружество по анестезиология са А. Дериджан, С. Саев, Д. Маджаров, С. Киров, Е. Йорданов, А. Атанасов, П. Абаджиев, Й. Йорданов, Н. Фичев, Е. Стоянов, Б. Воденичаров. Председател на организацията станал професор Червенков, а след създаването й започнали да се провеждат месечни срещи, на които се обсъждали въпроси, касаещи анестезиологията. Професор Червенаков се постарал да се наложи академичен стил и да се наложи опита на европейските школи по анестезиология.

Една година по-късно в ИСУЛ била организирана и първата „Декада по въпросите на анестезиологията. На събитието присъствали първите два курса новозавършили специалисти по анестезиология в България и медиците, членуващи в дружеството. На декадата били представени 13 научно-практически доклада, касаещи различни анестезиологични теми. Било съобщено за случаи от медицинската практика на пациенти, извадени от състояние на клинична смърт по метода на кардио-пулмоналната ресусцитация.

През 1959 година в страната ни станала факт първата национална конференция по анестезиология. Организатори на събитието били медиците от Научното дружество. Основните въпроси, които се обсъдили на този конференция била блокадата на вегетативума, както и методите за премахване на болката в спешната хирургия и анестезирането в детската възраст.

За Дружеството на анестезиолозите и неговото развитие1960 година се оказала изключително съществена, тъй като в този момент то престанало да е част от дружеството на хирурзите и се обособило като самостоятелна структура, част от Съюза на научните работници. Когато впоследствие бил създаден Съюзът на научните медицински дружества, българското Научно дружество по анестезиология и реанимация се приобщило през 1970 г. Медиците, членували в дружество участвали в разнообразни международни прояви по анестезиология.

Националното научно дружество по анестезиология се присъединило в Световната федерация на анестезиологичните дружества през 1962 година. Медиците, ръководили организацията се постарали всячески да насочат погледа на колегите си към професионализма и световната анестезиология, дори в най-трудните политически моменти на страната ни. Немалки заслуги в това отношение има професор Стоянов, който е секретар на организацията след 1960 г. Дълго време той е бил на изборна длъжност в Европейския комитет на Световната федерация, подпомагайки участието на националното дружество в международни прояви.    

Научното дружество изиграло съществена роля в организацията и провеждането на курсове с медици, членуващи в Анестезиологичния център на Копенхаген и Световната здравна организация. Първият подобен лекционен курс е проведен проф. Хенинг Рубен през 1965 г. Неговите лекции впоследствие били издадени в ръководство на БЧК. Вторият курс се провел една година по-късно, а лектори били проф. Чърчил-Дейвидсън, Оле Сехър и Крик Андерсен.

През 1969 година в морската ни столица се провел Четвърти международен симпозиум по анестезиология, а основната обсъждана тема била "Ролята на анестезиолога в лечението на тежките инциденти". По време на събитието присъствали изявени учени като професор Епщайн, сър Робърт Макинтош, Брюс Скот.

Научното дружество е създало стандартите и правилата за изграждането на българските отделения по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, които са регламентирани в текста на заповед 083/1973 на МЗ. През 1974 г. дружеството започнало издаването на бюлетин, в който се публикувала информация от чужди списания. От 1994 г. дружеството започнало издаването на списание „Анестезиология и интензивно лечение". Негов главен редактор бил професор Иван Смилов.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияКомпании и организацииИсторияНаправления в медицинатаСнимкиЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиНовиниОрганизацииАлт. медицинаОткритияЛичностиЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиЗаведенияСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиТестовеРецептиВидеоОбразованиеБотаника