Начало История на медицината Поява и възход на таблетките за отслабване през 19 век: от поглъщането на яйца на тении до опасните добавки, част 2

Поява и възход на таблетките за отслабване през 19 век: от поглъщането на яйца на тении до опасните добавки, част 2

От 2005г.

Поява и възход на таблетките за отслабване през 19 век: от поглъщането на яйца на тении до опасните добавки, част 2 - изображение

Списание "Time" от 2 ноември 1981 г. отбелязва любопитен факт - в определен период от 80-те години около 70 милиона американци извършват редовно определен вид физически упражнения. В конкреттния времеви период това е почти половината от възрастното население в САЩ. Нещо повече - промяната, костваща само две десетилетия, е възхителна.

Изследване на Американския център за здравни статистики от 2002 г. установява, че седем от десет американци правят упражнения редовно, за да поддържат добрата си физическа форма. В допълнение към това, статията на "BusinessWeek" от 5 февруари 2007 г. е изчислено, че само във веригата за бързо хранене "McDonald's" работят около 27 милиона души. Тези цифри хвърлят светлина върху някои от причините за "епидемията" от затлъстяване и разкриват в определена степен, защо лекарствата за отслабване си спечелват още по-голяма известност с течение на времето.

И все пак, "епидемията" от затлъстяване не е единственият фактор, който помага на компаниите за производството на хранителните добавки за борба с излишните килограми. Дори онези, които искат да се справят само с няколко излишни килограма, се насочват към тях.

Проучване от 2001 г., проведено от университета в Мичиган изчислява, че 24% от тийнейджърките в САЩ се обръщат към хапчетата за извайване на фигурата, за да си "помогнат" в мисията да имат мечтаните стройни тела. Подобно задълбочено медицинско проучване, проведено от университета в Минесота, е публикувано и популяризирано от специализираните медии през 2006 г. То констатира още тревожни факти - цели 20% от девойките в щатите на възраст от 19 до 20 години използват активно тези лекарства, за да отслабнат. Също така се отбелязва, че медикаментите за отслабване не действат, а девойките, ползвали таблетките, продължават да са с наднормено тегло в края на проучването.

Опасните таблетки за отслабване

През последните 5 години на 21 век редица важни разследвания и новинарски материали се съсредоточават върху ефекта от добавките и лекарствата за отслабване. Все по-често започват да се появяват сигнали  за опасни странични ефекти от тези препарати, макар че огромна част от тях имат разрешение за употреба и продажба от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. Сред най-опасните от тях са сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно налягане, честите гръдни болки, припадъци, замайване, умора, задух и поява на бъбречни камъни.

Медикаментът "Fen-phen" е един от тези опасни продукти. Той съдържа комбинация от веществата фенфлурамин и фентермин. Администрацията по храните и лекарствата получава многобройни съобщения, че "Fen-phen" допринася значително за появата на белодробна хипертония и заболявания на сърдечната клапа. През септември 1997 г. институцията призова производителите доброволно да премахнат продукта си от пазара. Дексфенфлураминът, който пък се продава под търговското наименование "Redux", също бива отстранен от пазара през септември 1997 г. поради подобни причини, свързани със сърдечносъдовото здраве на хората, които го приемат.

Един от най-големите производители на таблетки за отслабване е "Metabolife", базиран в щата Юта. Дружеството се занимава с производството на билкови хранителни добавки, предназначени да се борят с излишните килограми. Един от най-продаваните продукти на компанията е медикаментът "Methedefife 356", който съдържа лечебното растение ефедра. По-късно е установено, че прекомерната употреба на билката причинява редица неблагоприятни здравни състояния, най-сериозните от които включват неравномерен сърдечен ритъм, хипертермия, инфаркти, инсулти, гърчове. Нещо повече, прекалилите с растението нерядко може да платят с живота си. Около 155 смъртни случая са причинени от ефедрата, включително тази на обичания бейзболен питчър на отбора "Baltimore Orioles" - Стив Беклер. Първоначалните притеснения за опасностите, които причинява растението, са докладвани през 1997 г. пред Американската администрация по храните и лекарствата. Въпреки това, употребата на билката не е напълно преустановена до 2004 г.

Офлейбъл търговията с лекарствата за отслабване

За съжаление, опасните лекарства и добавки за отслабване не са единствените притеснения за американските медици и фармацевти. Далеч по-важни са проблемите, насочени към хората, които използват медикаменти, които не се предписват изрично в помощ на борбата с килограмите, а за други патологични състояния. Слабеенето при тяхната употреба е само косвен ефект. Именно в това се състои т.нар. офлейбъл търговия. Според статия на "Wall Street Journal" от 22 август 2006 г. немалко американци приемат лекарства срещу епилепсия, депресия, диабет и нарушения в съня, само и само да бъдат слаби, макар и да не страдат от нито едно от изброените заболявания.

Историята на фармацията отбелязва, че през 70-те години на миналия век стимулантът „Adderall”, който понастоящем се предписва за третиране на хиперактивни разстройства, съчетани с дефицит на вниманието (АDHD) и нарколепсия, са приемани в помощ на „здравословната” загуба на килограми, макар че медикаментът в конкретния период се е разпространявал по друго търговско име. Счита се, че въпреки предназначението си, „Adderall” е предпочита от знаменитости, студенти и футболни съпруги, водещи битка с килограмите.

Тези зловредни употреби на определени медикаменти довеждат до цял списък с нежелани странични ефекти, включително безпокойство, безсъние, косопад, загуба на паметта, болки в корема и дори проблеми с когнитивните възприятия. Други съществени рискове пък произхождат от приема на по-високи от предписаните дози, които се пият, без лицата да са наблюдавани от лекар. Освен всичко, здравните застраховки не покриват последиците от офлейбъл употребата на лекарствата. Този факт косвено е виновен за повишените разходи за здраве на немалко американци. Тези разходи могат да скочат тройно, ако лицето е вземало продължително комбинация от няколко лекарства. Може би най-големите тревоги произхождат именно от самите медикаменти, както и от дългосрочните странични ефекти, които те биха могли да окажат.

По-добър живот чрез продуктите на фармацията?

Макар лутанията на човечеството в търсенето на идеалната и привлекателна фигура на телата ни да изглежда като най-естествения стремеж, „набезите” към таблетките за отслабване едва ли са най-добрият изход. Да, действително таблетките за отслабване действат бързо, но за всичко се „плаща” и човек трябва да се запита и да прецени дали решението, което взема, е разумно. Физическите упражнения и промените в хранителния режим са здравословни и ефективни в дългосрочен план в много по-голяма степен, отколкото незабавното удовлетворение, постигнато от приема на хапче.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.docshop.com/2008/02/18/a-short-history-of-diet-pills-and-weight-loss-drugs-part-two

Снимка: archives.sfexaminer.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛайфстайлЗдравни съветиДиетиЛюбопитноХранене при...ИсторияСпортТестовеПсихологияАлт. медицинаРецептиБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводителиСнимкиВидеоАнкетиНовиниНормативни актовеИнтервютаЗаведенияОрганизации