Начало История на медицината Поява и употреба на трилена като упойка

Поява и употреба на трилена като упойка

От 1863г.

Поява и употреба на трилена като упойка - изображение

Трихлороетиленът (Trillo, narkogen, rotilan) е безцветна, прозрачна течност с мирис на хлороформ. "Trilene" е търговското наименование на лекарството трихлоретилен, произвеждано от "Ayerst Laboratories". Химическата формула на съединението е открита през 1863 г. Приемът на медикамента е безопасен при концентрация до 1% от обема на лекарството, по-високите концентрации инхибират сърдечно-съдовата и дихателната дейност. Веществото се превръща в популярен аналгетик през 1940-те и 1950-те години. Действието на трилена се проявява значително по-добре от това на азотния оксид. Лекарството има силно действие, което намалява сравнително бързо. Триленът се препоръчва за аналгезия (премахване на усещанията за болка) при по-леки процедури като лечение на изгаряния, шиене на рани, биопсии и в стоматологията.

Устройството, извършващо трихлоретиленова въздушна аналгезия се нарича "Trilan". Чрез него пациентът вдишва трилен, смесен с въздух. След 2-3 минути чувствителността за болка бива изгубена или драстично намалена, която позволява извършването на някои инвазивни процедури. Триленовите инхалатори са пуснати на пазара, за да се прилагат най-вече за деца и родилки.
Рекламни обяви убеждават пациентите, че лекарството не е взривоопасно и, че го причинява не толкова силно усещане за гадене и хрема като при етерната анестезия. За съжаление производството на медикамента се оказало опасно за околната среда. Поради тази причина администрацията по храните и лекарствата забранила производството му през 1977 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/72/trilene

http://www.macbeth.su/content/view/1221/1272/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиАнкетиПроизводителиАптекиРецептиЛайфстайлОткритияСоциални грижиГеография