Начало История на медицината Поява на антибиотика азитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година

Поява на антибиотика азитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година

От 1980г.

Поява на антибиотика азитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година  - изображение

Ако трябва да добавим още информация към дефиницията на антибиотичния лекарствен препарат азитромицин, то със сигурност трябва да кажем, че медикаментът, който се оказал изключително полезен при лечението на редица бактериални инфекции, е спасил живота и на много хора. Най-ефективно е действието на медикамента при лечение на инфекции на средното ухо, стрептококи, изолирани в гърлен секрет, пневмония, бактериална диария и някои други чревни инфекции. Той може да се използва за редица полово предавани инфекции, включително хламидии и гонорея.

Азитромицинът е синтезиран за пръв път през далечната 1980 г., а след този момент антибиотикът е добавен към списъка на Световната здравна организация с основни лекарства, необходими за изграждането на здравна система за грижа на пациентите. Активното вещество на този антибиотик е на разположение за производство на генерични медикаменти и се продава под много търговски наименования в целия свят.

Екип от изследователи, работили за хърватската фармацевтична компания "Pliva" ("Плива") - Габриела Кобрехел, Горяна Радоболя-Лазаревски, и Зринка Тамбурашев, под ръководството на д-р Слободан Джокич синтезирали азитромицин за пръв път през 1980 г. Медикаментът е патентован една година по-късно, а през 1986 г. фармацевтичните компании "Плива" и "Пфайзер" подписват споразумение за лицензиране, даващо на "Пфайзер" изключителни права за продажбата на азитромицин в Западна Европа и САЩ. "Плива" започнала да разпространява своя азитромицин на пазара в Централна и Източна Европа под търговското наименование "Сумамед" през 1988 г. "Пфайзер" насочил азитромицина под лиценз на "Плива" към чуждестранни пазари под търговското наименование "Zithromax" през 1991 г.

След изтичането на споразумението за лицензиране, даващо изключителни права за производство и разпространение на медикамента от Пфайзер, азитромицинът на Плива започнал да се предлага на пазара и в САЩ чрез фармацевтичната компания, произвеждаща генерични лекарства "Teva Pharmaceuticals" (която към днешна дата притежава Плива).

След няколко години, американската администрация по храните и лекарствата САЩ одобрила "AzaSite"- азитромицин за лечение на очни инфекции. AzaSite се предлага на пазара в САЩ и Канада чрез фармацевтичната компания „Inspire Pharmaceuticals”, изцяло притежавана от дъщерното дружество на компания ."Merck".

Създаването на азитромицина (фармацевтично активната съставка на антибиотика "Сумамед") вероятно може да се посочи като едно от знаковите събития за историята на медицината и фармацията в Хърватска. Още повече, освен косвения принос на антибиотичния медикамент към развитието на науката и медицината, азитромицинът е "виновен" за подобряването на качеството на живот на световно равнище. Благодарение на изключителните си лечебни свойства, този антибиотик е считан за един от най-успешните антибиотици в историята на фармацията в цял свят.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Azithromycin#cite_note-29

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноТестовеВидеоЛеченияНаучни публикацииБотаникаЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография