Начало История на медицината Поява на антибиотика ванкомицин на "Ели Лили" през 1956 година

Поява на антибиотика ванкомицин на "Ели Лили" през 1956 година

От 1956г.

Поява на антибиотика ванкомицин на "Ели Лили" през 1956 година - изображение

Антибиотикът ванкомицин бил "роден" благодарение на скрининговата програма за проучване на почвени бактерии на фармацевтичната компания "Ели Лили". Щастливото събитие се случило през далечната  1956 г., когато изледователят Макормик и повереният му екип съумели да изолират грам положителен активен компонент от ферментационна среда на новооткрити актиномицети, наречени Sireptomyces orientalis (сега са преименувани на  Amycolatopsis orientalis). Въпреки че първоначалният изолат бил получен от почвени проби, събрани в Борнео от мисионер, впоследствие било установено, че други два бактериални щама, изолирани от индийски почвени проби, можели да произведат същия антибиотик.

Няколко предпоставки ускорили интереса на медицинското общество към появата на ванкомицина. Първо – били получени неоспорими доказателства за бактерицидното действие на новооткрития антибиотик срещу стафилококите, резистентни (устойчиви) на пеницилин, стрептомицин и еритромицин стафилококи. Второ – лекарството демонстрирало нисък потенциал и нисък риск да се развие резистентност в бактериите, срещу които следва да се ползва. Трето - проучванията при животни са показали ниска токсичност, но за съжаление при многогодишна употреба медикаментът бил способен да причини сериозни странични ефекти, особено при пациенти, предразположени да развият нефротоксичност.

Веществото, от което започнало да се произвежда ванкомицин било наричано "Мисисипска кал" поради характерния си кафяв цвят. По-късно, след известни подобрения в процеса на пречистване се появил химически по-чист и безопасен лекарствен продукт. Той бързо бил одобрен за лечение на стафилококови инфекции, резистентни на пеницилин през 1958 г., но славата му била бързо засенчена от въвеждането на метицилина на фармацевтичния пазар през 1960 година.

По ирония на съдбата, "колелото се завъртяло" и славата на метицилина залязла само за 10 години, тъй като се появили резистентни на метицилин стафилококи от вида Staphylococcus aureus. Така, на сцената се появил позабравеният ванкомицин, който се счита за важен антибиотик и за нашето съвремие.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://books.google.bg/books?id=E6Dv5XsXU-IC&pg=PA1119&lpg=PA1119&dq=Cethromycin+history&source=bl&ots=DWtQHZu0Oa&sig=hSyZlV2SPVOLLQJhIiHevW9wokk&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwiDuPm3rLPLAhXKBSwKHeNcCRMQ6AEIXzAI#v=onepage&q=Cethromycin%20history&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноВидеоТестовеЛеченияНаучни публикацииБотаникаЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография