Начало История на медицината Поява на антибиотика кларитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година

Поява на антибиотика кларитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година

От 1980г.

Поява на антибиотика кларитромицин на фармацевтичния пазар през 1980 година  - изображение

Кларитромицинът, продаван под търговското наименование „Biaxin” („Биаксин”) е антибиотик от групата на макролидите, използван за лечение на различни бактериални инфекции (каквито са стрептококите, които се изолират от гърлото, пневмония, инфекции с Н. Pylori, Лаймска болест и др.).

Кларитромицинът е синтезиран за прав път през 1980 г. и присъства в списъка с есенциални лекарства на Световната здравна организация, който съдържа най-важните медикаменти, нужни в здравна система. Любопитен е фактът, че активната съставка на тип антибиотик е достъпна и за производството на генерични медикаменти.

И така, официалната година, дала началото на историческото развитието на антибиотичния медикамент кларитромицин е 1980 година. Антибиотикът е създаден благодарение на изследователите, работещи за японската фармацевтична компанията „Taisho Pharmaceutical”.

Продуктът набрал популярност сред медицинското общество благодарение на усилията на неговите създатели, които се стремили да синтезират производно на антибиотика еритромицин, което да не причинява странични ефекти на храносмилателния тракт, които се проявяват с гадене и стомашни болки. Така, по щастлива случайност се "родил" този нов вид антибиотик. Компания „Taisho Pharmaceutical” подала документи за патентна защита на лекарството си почти веднага след синтезирането му през 1980 г., въвеждайки в употреба на японския пазар неговата брандирана версия, наречена „Clarith” през 1991 г.

През 1985 г. „Taisho Pharmaceutical” започнала да си партнира с американската компания „Abbott Laboratories” , придобивайки разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата да пусне на фармацевтичния пазар антибиотика ”Biaxin” през октомври 1991г. Генеричната форма на медикамента се появила в Европа едва през 2004 г., а пазарите на САЩ лекарството достигнало цяла година по-късно.

Създаването на антибиотика кларитромицин може да се посочи като пример за това как немалко медикаменти, станали част от историята на медицината и фармацията, са се появили по щастлива случайност. Въпреки това, случайна или не, появата на тези медикаменти е спасила живота на много хора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Clarithromycin

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноВидеоТестовеЛеченияНаучни публикацииБотаникаЛайфстайлРецептиСпортНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография