Начало История на медицината Поява на антибиотика клиндамицин на фармацевтичния пазар

Поява на антибиотика клиндамицин на фармацевтичния пазар

От 1966г.

Поява на антибиотика клиндамицин на фармацевтичния пазар - изображение

Клиндамицинът е полусинтетичен дериват на линкомицина, който е естествен антибиотик, получен чрез актиномицетите Streptomyces lincolnensis. Историята на антибиотиците свидетелства, че клиндамицинът за пръв път е представен пред медицинското общество от Б. Мейджърлейн, Р. Бикенмейер, Ф. Кейгън на петата конференция „Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy” антимикробни средства и химиотерапия (ICAAC) през 1966 г.

Медикаментът клиндамицин се появил на пазара през 1968 година насам. Той успял да си изгради блестящата репутация на безкомпромисен антибиотик, що се касаело до лечението на бактериалните инфекции. Към тях се включват инфекции на средното ухо, някои костни или ставни инфекции, тазова възпалителна болест, стрептококи в гърлото, пневмония и ендокардит. Антибиотикът бил полезен в някои случаи при лечение на метицилин-резистентни стафилококи от вида Staphylococcus Aureus (MRSA), освен това можел да се използва при акне и като допълнение към хинининовата терапия срещу малария. Далацинът се произвежда в перолална и интравенозна форма, а във вид на крем се използва за третиране на кожата и влагалищната лигавица.

За съжаление в немалко случаи историята на антибиотиците свидетелства, че въздействието на този вид медикаментозни препарати нерядко е свързано с появата на някои нежелани реакции, включващи гадене, диария, обрив и болка в мястото на инжектиране. Смята се, че приемът на този антибиотик е безопасен по време на бременност.

Клиндамицинът е пуснат на фармацевтичния пазар за пръв път през 1967 г. Впоследствие медикаментът е включен в т.нар. „Списък с базисни лекарства”, присъстващ в системата на Световната здравна организация. Медикаментът е на разположение и в генеричен вид, а цената му на едро в развиващия се свят възлиза на 0,06 до 0,12 долара на хапче. Така антибиотикът се включил в голямата антибиотично семейство и започнал да спасява животите на много хора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Clindamycin

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаВидеоТестовеЛеченияБотаника