Начало История на медицината Поява на антибиотиците от вида на полимиксините на фармацевтичния пазар през 1959 година

Поява на антибиотиците от вида на полимиксините на фармацевтичния пазар през 1959 година

От 1959г.

Поява на антибиотиците от вида на полимиксините на фармацевтичния пазар през 1959 година - изображение

Полимиксините (от А до Е) представляват група от тясно свързани помежду си антибиотици, синтезирани от грам положителния Bacillus polymyxa. Те за пръв път били открити през 1947 г. в лабораториите "Stanford", част от компанията "American Cyanamid". Щастливото събитие се случило по време на провеждането на скринингови бактериални изследвания, съсредоточени в синтезирането на антибиотици, насочени срещу грам-отрицателните бактерии. Опитните култури отгледани в агарна среда, който се покривали със суспензия от Salmonella schottmueller били щателно изследвани за евентуални зони с изразено инхибиране.

Било доста необичайно, че колониите от B. Polymyxa демонстрирали инхибиране в големи зони на салмонелни бактерии, но на практика нямало нито един участък, в който тестваното вещество да е повлияло на бактерии от вида стафилококус ауреус. На този етап, изследваният антибиотик бил първото по рода си вещество с антибактериално действие, което имало много по-изразено действие срещу грам-отрицателни, отколкото към  грам-положителни бактерии. На практика, в пречистения полимиксин В можело да се изолира един доста любопитен компонент, лишаващ антибиотика от действие срещу бактерии с грам-положителна активност. Полимиксините имат циклична пептидна структура с „прикрепена” липофилна опашка, така че техният необичаен спектър на активност е обусловен от селективно взаимодействие с липополизахариден полимер, установено единствено в грам-отрицателните бактерии.

През 1949 г. антибиотикът колистин е бил синтезиран в Япония. Той бил въведен в клинична употреба през 1959 г., а през 1963 г. станало ясно, че действието на медикамента е идентично с това на полимиксин D. Въпхреки това и колистинът, и полимиксинът се използвали ограничено (поради опасения за безопасността), най-вече при интравенозно лечение на сериозни грам-отрицателни инфекции. Това е и причината тези антибиотици да участват като важни компоненти в лекарствени препарати за локално лечение, помотнарли на немалко хора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://books.google.bg/books?id=E6Dv5XsXU-IC&pg=PA1119&lpg=PA1119&dq=Cethromycin+history&source=bl&ots=DWtQHZu0Oa&sig=hSyZlV2SPVOLLQJhIiHevW9wokk&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwiDuPm3rLPLAhXKBSwKHeNcCRMQ6AEIXzAI#v=onepage&q=Cethromycin%20history&f=true


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиХранене при...НовиниЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиТестовеВидеоЛеченияБотаникаЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеография